Reynders wil Syrië bombarderen

De Verenigde Staten hebben België formeel gevraagd om zijn militaire missie tegen terreurgroep IS uit te breiden naar Syrisch grondgebied wanneer de Belgische F-16's in juli hun bombardementen hervatten. Dat heeft persagentschap Belga vernomen uit regeringsbron.
(Archieffoto)

Het verzoek staat in een brief die de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter eind vorige week naar zijn Belgische collega Steven Vandeput (N-VA) stuurde. Of België op de vraag ingaat, wordt in de komende weken door de regering beslist.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die op bezoek is in Libanon, is alvast voorstander. "Ik denk dat we ons niet kunnen beperken tot acties in Irak zonder die acties over de grens voort te zetten als de terroristische groepen de grens oversteken. Nederland heeft net zo'n beslissing genomen en de Denen ook", zei hij op radiozender Bel-RTL.

Reyders zei de zaak te zullen bespreken in het parlement. "Er zijn parlementsleden die willen dat we nog verder zouden gaan, richting Libië. We moeten het debat beginnen over al die onderwerpen: waar en hoe gaan we IS bestrijden."

Vandeput houdt zich wat op de vlakte. "Het antwoord is dat dit in eerste instantie een regeringsbeslissing is", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "In feite moeten de premier en de minister van Buitenlandse Zaken daarin de leiding nemen." Vandeput heeft het leger alvast gevraagd na te gaan welke de militaire implicatie zijn en een risicoanalyse te maken.

België herneemt in juli zijn deelname aan operatie "Inherent Resolve", waarmee op initiatief van de VS bombardementen op IS-stellingen uitgevoerd worden. Ons land neemt dan opnieuw over van Nederland.

Voor oppositiepartij PS kan er geen sprake zijn van een Belgische operatie in Syrië, tenzij met een VN-mandaat.