Super Tuesday: hoe zit het met de afgevaardigden?

De voorverkiezingen in de Verenigde Staten gaan niet zozeer over de percentages die de kandidaten halen in elke staat, maar wel over de "delegates", de afgevaardigden die daaraan gekoppeld zijn. Super Tuesday is de dag waarop het grootste aantal afgevaardigden te verdienen is. Wat is de stand van zaken na 1 maart 2016?

Op basis van een aantal criteria zoals het aantal inwoners, kreeg elke Amerikaanse staat een aantal afgevaardigden toegekend. Die afgevaardigden worden in de voorverkiezingen toegewezen aan een kandidaat. Zij stemmen op de partijconventies in de zomer op die kandidaat waaraan ze toegewezen zijn en bepalen zo de keuze van die staat voor de uiteindelijke presidentsnominatie.

In sommige staten scharen alle afgevaardigden zich achter de winnaar van die staat, in andere staten worden ze proportioneel verdeeld volgens de behaalde percentages. Sterke tweedes en derdes kunnen daar dus ook afgevaardigden mee naar huis nemen. Tot nu toe kwamen in de voorverkiezingen de staten aan de beurt die hun afgevaardigden proportioneel verdelen, de andere groep staten wordt in de komende weken en maanden dominant.

Het is dus niet alleen van belang hoevéél staten je wint als kandidaat, maar ook welke (hoeveel afgevaardigden vallen er te rapen?) en hoe de stemmen verdeeld worden (proportioneel of winner takes it all?). Naarmate de voorverkiezingen vorderen, en zeker na Super Tuesday, wordt de zogenoemde "delegate tracker" zeer belangrijk om in de gaten te houden.

De stand van zaken bij de Republikeinen

Een kandidaat heeft 1.237 afgevaardigden nodig om de nominatie bij de Republikeinen te verzilveren. Op Super Tuesday waren er 595 afgevaardigden te verdienen, bijna de helft van het totale benodigde aantal.

Wat is de stand van zaken na Super Tuesday? De cijfers komen van het Amerikaanse persbureau AP. Tussen haakjes staat de winst in afgevaardigden die de kandidaten op Super Tuesday geboekt hebben.

  • Donald Trump: 285 (+203)
  • Ted Cruz: 166 (+144)
  • Marco Rubio: 87 (+71)
  • John Kasich: 25 (+19)
  • Ben Carson: 8 (+3)

De stand van zaken bij de Democraten

Een kandidaat heeft 2.383 afgevaardigden nodig om de nominatie bij de Democraten te verzilveren. Op Super Tuesday waren er 865 afgevaardigden te verdienen, iets meer dan een derde van het totale benodigde aantal.

Wat is de stand van zaken na Super Tuesday? De cijfers komen van het Amerikaanse persbureau AP. Tussen haakjes staat de winst in afgevaardigden die de kandidaten op Super Tuesday geboekt hebben.

  • Hillary Clinton: 544 (+453)
  • Bernie Sanders: 349 (+284)

Dit zijn de "delegates" bij de Democraten zoals ze tot nu verdeeld zijn volgens de voorverkiezingen. Daarnaast hebben de Democraten ook nog iets als "super delegates". "Super-afgevaardigden" die niet aan een kandidaat toegewezen worden in voorverkiezingen, maar op de conventie toch hun stem kunnen uitbrengen. Het gaat dan om invloedrijke figuren zoals gewezen presidenten en gouverneurs.

Die invloedrijke party officials zijn niet verplicht om vooraf hun keuze kenbaar te maken en zijn ook niet verplicht om bij de kandidaat van hun keuze te blijven. Het verleden wees al meermaals uit dat "super delegates" in de loop van de campagne van mening durven te veranderen. De meeste "super delegates" geven momenteel officieus hun steun aan Hillary Clinton, maar vast staan die stemmen dus niet.