Trump en Clinton op weg naar de nominatie

Donald Trump bij de Republikeinen en Hillary Clinton bij de Democraten, dat is het algemene beeld dat Super Tuesday 2016 laat zien. Een resultaat dat vooraf in de lijn der verwachtingen lag. Maar of de strijd al gestreden is? Alvast niet als het van de uitdagers van Trump en Clinton afhangt.

Op Super Tuesday worden in 12 staten en 1 Amerikaans territorium de afgevaardigden gekozen die bepalen wie zich kandidaat mag stellen voor de Republikeinse en Democratische partij. Het is een hoogdag waarop zowat een vijfde van de afgevaardigden voor de Democratische Conventie en een kwart van de afgevaardigden voor de Republikeinse Conventie te grabbel lag.

Vooraf leken Hillary Clinton bij de Democraten en Donald Trump bij de Republikeinen over de beste papieren te beschikken, de uitslagen lijken die verwachtingen alleen maar te bevestigen. Hillary Clinton en Donald Trump domineren het veld door de meeste staten in de wacht te slepen. Al geven de uitdagers zich nog niet helemààl gewonnen: bij de Republikeinen winnen Ted Cruz en Marco Rubio wel belangrijke sleutelstaten.

Wat zijn de resultaten?

Donald Trump haalt zeven van de elf staten binnen waar gestemd werd in Republikeinse voorverkiezingen: Georgia, Alabama, Tennessee, Massachusetts, Virginia, Arkansas en Vermont. Uitdager Ted Cruz laat zich niet onbetuigd. Hij wint in drie staten, waaronder twee staten die van tel zijn: Texas, niet alleen zijn thuisstaat maar ook de staat waar de meeste afgevaardigden te verdienen zijn, en Oklahoma. Daarnaast haalt hij ook Alaska binnen. Marco Rubio pakt het niet-onbelangrijke Minnesota, de allereerste staat die hij in die voorverkiezingsseizoen wint.

Bij de Democraten haalt Hillary Clinton de overwinning binnen in Virginia, Georgia, Alabama, Tennessee, Arkansas, Texas en Massachusetts. Ze haalt het ook in Amerikaans Samoa, geen staat maar een zogenoemd Amerikaans territorium in de Stille Oceaan, waar een caucus was. Rivaal Bernie Sanders wint zoals verwacht in zijn thuisstaat Vermont, maar sleept ook Colorado, Oklahoma en Minnesota in de wacht.

En wat betekent dit?

Donald Trump wint zo goed als overal, zowel in het zuiden als in het noorden van de Verenigde Staten. Staten met een heel verschillend kiespubliek, maar Super Tuesday bewijst dat hij dus wel scoort bij heel brede lagen van de bevolking. Hij toont niet zijn beperktheid, maar wel zijn brede draagvlak. Opmerkelijk, zeker gezien de scherpe uitspraken waar hij met de regelmaat van de klok mee uitpakt.

Deze resultaten zijn al bij al geen slecht nieuws voor Ted Cruz en Marco Rubio, individueel bekeken, omdat ze voor hen belangrijke en/of symbolische staten binnenhalen. Voor het verzet tegen Donald Trump dat zich bij het Republikeinse establishment begint te roeren, daarentegen, is het geen goed nieuws. Cruz en Rubio zullen met deze uitslag niet geneigd zijn om de strijd snel te staken. Ze zullen dus nog wat langer in de race blijven en meedraaien in een versplinterd Republikeins front tégen Trump.

Voor de Democraten verliep Super Tuesday zoals verwacht. Hillary Clinton wint in het noorden en in het zuiden. Bernie Sanders kreeg niet helemààl waar hij op hoopte, maar kan toch uitpakken met vier van de elf gewonnen staten, waaronder zijn eigen Vermont en het grote Oklahoma. Hillary Clinton pakt wel bijna het volledige zuiden van de VS, waar heel veel Afro-Amerikanen wonen die de ruggengraat van het Democratische stemmenpotentieel vormen.

Sanders retoriek laat blijken dat hij niet snel zal opgeven. Hij wint niet alleen in vier staten, maar eens Sanders uit de race, valt de strijd bij de Democraten stil. En nu al ligt de focus van de media bij de Republikeinen. Als er bij de Democraten niets meer te rapen valt, is dat geen goede zaak voor de lange campagne tot aan de partijconventie in de zomer. "Geen race betekent geen debat betekent geen aandacht. Clinton moet een Sanders als achteruitkijkspiegel hebben ", zo verwoordt correspondent Michiel Vos het.