Zoekterm "How to move to Canada" piekt na winst Trump

In de VS zijn mensen massaal online op zoek gegaan naar manieren om naar Canada te verhuizen zodra bekend raakte dat Donald Trump de grote winnaar van Super Tuesday is bij de Republikeinen. Dat blijkt uit cijfers van Google.

Zeven staten heeft Trump gewonnen bij de Republikeinse voorverkiezingen op Super Tuesday. De kans dat hij de nominatie voor zijn partij ook echt binnenhaalt, lijkt hierdoor groter dan ooit. Toch zien veel Amerikanen de flamboyante miljardair niet zitten als hun volgende president. Sterker zelfs: velen lijken een verhuizing naar Canada te overwegen. Dat laten zoekcijfers van Google van de afgelopen uren tenminste uitschijnen.

Het was data editor bij Google Simon Rogers die de kat de bel aanbond in een tweet. "Zoekopdrachten met "how can I move to Canada" op Google hebben de voorbije vier uur met 350 procent gepiekt", schreef hij.

Mashable pakt uit met nog straffere cijfers. Volgens de nieuwswebsite piekte deze zoekcombinatie op een bepaald moment met liefst 1.150 procent. Ook andere zoektermen als "moving to Canada", "can I move to Canada" en "how do I move to Canada" schoten de hoogte in. Het merendeel van die zoekopdrachten kwam uit Massachusetts, de staat waar Trump 49 procent van de stemmen binnenrijfde.

Toeval of niet: de officiële website van de Canadese overheid met onder meer informatie over migratie en de nationaliteitsaanvraag is momenteel overbevraagd. "Het is mogelijk dat u enige vertraging ondervindt bij het gebruik van deze website", staat in een banner bovenaan te lezen. "We proberen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen."

lees ook