"Aleppo dreigt volgende Srebrenica te worden"

De Syrische stad Aleppo, die op het punt staat belegerd te worden door de regimetroepen van Damascus, riskeert ondanks het staakt-het-vuren hetzelfde lot als de Bosnische stad Srebrenica in 1995. Dat zeggen ngo's in Washington.

De leidinggevenden van de humanitaire organisaties Oxfam, Mercy Corps en Syrian American Medical Society (SAMS) verzamelden in de Amerikaanse hoofdstad, op het moment dat de Verenigde Staten de kritiek krijgen niet genoeg te doen voor de Syrische vluchtelingen.

"Aleppo wordt het volgende Srebrenica", zo waarschuwde dokter Zaher Sahloul van SAMS, verwijzend naar de massamoord op meer dan 8.000 Bosniërs in juli 1995 door de Bosnische Serviërs.
De arts benadrukte dat "de enige weg van Turkije naar Aleppo volledig werd afgesneden door de Syrisch-Koerdische groep die banden heeft met de regering in Damascus. Hij zei te vrezen "dat de 300.000 resterende mensen in Aleppo zullen lijden, net zoals anderen in Syrië lijden".

De ngo's erkennen dat de aanvallen op burgers sinds de inwerkingtreding van het staakt-het-vuren op 27 februari aanzienlijk zijn verminderd, maar het Syrische leger blijft humanitaire hulpkonvooien blokkeren.

"Gisteren waren er vijf luchtaanvallen bij het binnengaan van Aleppo", zo meldde Neal Keny-Guyer, de directeur van Mercy Corps die hulpverleners ter plaatse heeft. Het staakt-het-vuren is niet perfect, zo zei Keny-Guyer nog, maar het is een belangrijke vooruitgang en er moet "alles aan gedaan worden om het te doen werken".

De humanitaire organisaties waren het er ook over eens dat de Verenigde Staten leiderschap moeten tonen in de Syrië-crisis.