"Assad en Rusland bombarderen doelgericht ziekenhuizen"

De Syrische president Bashar al-Assad en Rusland vallen heel bewust ziekenhuizen aan in Syrië. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De afgelopen maanden kregen zeker 27 ziekenhuizen en medische posten bommen over zich heen.
AFP or licensors
Twee weken geleden werd een ziekenhuis van AZG zwaar beschadigd.

Amnesty International onderzocht en reeks aanvallen op ziekenhuizen in de buurt van Aleppo, de stad in het noordwesten van Syrië die in handen is van de rebellen van het Vrije Syrische leger maar omsingeld wordt door de troepen van Assad.

Volgens de mensenrechtenorganisatie hebben Syrische en Russische troepen minstens 6 ziekenhuizen of medische posten ten noorden van Aleppo gebombardeerd. Amnesty heeft daar naar eigen zeggen duidelijke bewijzen voor gevonden. Bij die aanvallen zijn 3 burgers omgekomen en 44 gewond geraakt.

Alle mensen die Amnesty heeft geïnterviewd, vertelden de ngo dat er geen militaire voertuigen, checkpoints, strijders of frontlinies in de buurt van de ziekenhuizen aangevallen werden. De conclusie van Amnesty is duidelijk: ziekenhuizen zijn de nieuwe frontlinie geworden.

Volgens verschillende hulpverleners met wie Amnesty sprak, probeert de Syrische overheid de inwoners van hele gemeenten of dorpen te verjagen door ziekenhuizen en medische infrastructuur aan te vallen. Met als doel ruimte te creëren voor een vlottere grondinvasie.

Schandelijke strategie

Het doelbewust aanvallen van ziekenhuizen en medische posten is een flagrante schending van het internationale humanitaire recht, zegt Amnesty. Dat ziekenhuizen aanvallen een deel van de militaire strategie is geworden, noemt de mensenrechtenorganisatie gewoonweg schandelijk.

"Ziekenhuizen in door de oppositie gecontroleerde gebieden rond Aleppo zijn een primair doel geworden voor de Russische en Syrische troepen. Een vitale levenslijn voor de burgers in die gebieden wordt op die manier doorgesneden en maakt dat ze geen andere keuze hebben dan te vluchten", zegt Amnesty.

Volgens Amnesty zijn sinds september minstens 27 ziekenhuizen aangevallen door Russische en Syrische troepen. Amnesty baseert zich op gegevens van het Syrische Netwerk voor Mensenrechten.

Sinds het begin van het conflict vijf jaar geleden zouden al 346 ziekenhuizen aangevallen zijn, door de verschillende partijen die bij het conflict betrokken zijn. Meer dan 700 gezondheidswerkers kwamen daarbij om het leven. Het merendeel van die ziekenhuizen zou door de regeringstroepen bestookt zijn geweest.