"Kernarsenaal moet op elk moment klaar zijn voor gebruik"

Het nucleaire arsenaal van Noord-Korea "moet op elk moment klaar zijn", zo verklaarde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij reageerde daarmee op de resolutie van de VN-Veiligheidsraad, die de internationale sancties tegen Pyongyang aanzienlijk verstrengde.

"We moeten op elk moment klaar zijn om ons nucleair arsenaal te gebruiken", zo citeerde het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA Kim Jong-un.

De VN-Veiligheidsraad nam woensdag een nieuwe reeks harde sancties aan tegen Noord-Korea, na de wereldwijd veroordeelde kernproef van het land in januari. De resolutie werd met unanimiteit goedgekeurd, met inbegrip van China, de enige bondgenoot van Pyongyang.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie vuurde Noord-Korea enkele uren daarna verschillende korteafstandsraketten af vanop de oostkust.