"Van groot belang dat loodsen hun staking opschorten"

Antwerps havenschepen Marc van Peel (CD&V) vraagt dat de loodsen in afwachting van een akkoord hun actie zouden opschorten. Intussen blijft de havengemeenschap geloven in een oplossing op korte termijn.

"De situatie is heel acuut", zegt Van Peel. "Het lijkt mij van het grootste belang dat men de actie opschort, ook al is men nog aan het onderhandelen. Na jaren investeren om de Schelde bevaarbaar te maken, komen de grote spelers eindelijk. We moeten hen vertrouwen kunnen geven. We zullen er vroeg of laat wel uitraken, het is belangrijk voor het vertrouwen naar de rederijen toe. Ik hoop men dat men er vandaag wel uitraakt."

Haventopman Eddy Bruyninckx hoopt intussen dat nog donderdagvoormiddag een oplossing wordt bereikt. Hij denkt dat de voorwaarden er zijn om heel snel terug aan tafel te gaan. "Elk uur dat het conflict langer duurt, is een verloren uur", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Bij Alfaport, de bedrijvenkoepel in de Antwerpse haven, betreurt men dat de actie de vierde dag is ingegaan. "Jammer dat het overleg is afgesprongen. We worden geconfronteerd met bedrijven die steeds meer de wanhoop nabij zijn", zegt Stephan Vanfraechem. "Varen ze naar Antwerpen en hopen ze op een Nederlandse loods, of varen ze door naar andere havens? Dat laatste zal meer en meer een optie worden.

Vanfraechem, die benadrukt dat de hele logistieke keten en ook de consument de gevolgen van de staking ondervindt, zegt dat de tijdsdruk enorm toeneemt, "maar ik heb wel begrepen dat er nog openingen zijn".