Aanhalingstekens des aanstoots: heibel om "echtgenoot" Stephen Fry

Twee aanhalingstekens. Daarmee heeft The Daily Mail bij heel wat Britten kwaad bloed gezet. De tabloid gebruikt de leestekens om de burgerlijke staat van acteur Stephen Fry te omschrijven en dat pikken veel lezers niet.

Ruim een jaar zijn ze getrouwd: Stephen Fry en Elliott G. Spencer. Over hun relatie was aanvankelijk veel te doen omdat Fry dertig jaar ouder is, maar begin 2015 gaven ze iedereen het nakijken met de aankondiging dat ze in het huwelijksbootje waren gestapt.

In The Daily Mail vermeldt columnist Ephraim Hardcastle Fry en Spencer vandaag in een kort artikel over de nakende verhuizing van het paar naar Los Angeles. "Stephen Fry verhuist naar Los Angeles samen met zijn "echtgenoot" (sic) Elliott Spencer", schrijft hij.

Die aanhalingstekens zijn bij veel lezers in slechte aarde gevallen. In die context hebben de leestekens immers een ironische ondertoon, alsof Spencer "zogezegd" of "zogenaamd" de man van Fry is.

Het is BBC-radiopresentator Nicky Campbell die de kat de bel aanbond met een tweet over het artikel. "Waarom de aanhalingstekens?", vraagt hij zich af.

Meteen hebben ook veel andere lezers kwaad gereageerd via Twitter. Ze noemen de aanhalingstekens beledigend en laten niet na The Daily Mail en de columnist een koekje van eigen deeg te geven door zelf welgemikte aanhalingstekens te plaatsen: