Australiës jongste miljardair gaat failliet

Mijnbouwmagnaat Nathan Tinkler (40), die het tot jongste miljardair van Australië schopte, is slechts vijf jaar later failliet verklaard. Hij ging niet in beroep tegen een gerechtelijke beslissing. Hij investeerde miljoenen dollars aan sportclubs en renpaarden.

De 40-jarige selfmade man zette zijn eerste stappen in de mijnbouw als elektricien. Dan bouwde hij zijn fortuin op dankzij een aantal briljante contracten in de mijnbouw: in 2011 stond hij bovenaan de lijst van de rijkste jonge mensen in Australië, met een op 1,13 miljard Australische dollar geraamd fortuin (750 miljoen euro).

Dankzij zijn immense fortuin kon hij toetreden tot het kapitaal van twee sportfranchises, de rugbyclub Newcastle Knights en de voetbalclub Newcastle Jets, en kon hij zich een raspaard veroorloven. Maar de beurskoers van steenkool kelderde en de jongeman die Newcastle, zijn geboortestad ten noorden van Sydney, had verlaten om zich in 2012 in Singapore te vestigen, kwam onder druk te staan.

In 2014 verkocht hij de Knights en zijn paardenimperium - stallen en fokkerijen van renpaarden - en een jaar later verloor hij de Jets. Een schuld van 2,25 miljoen Amerikaanse dollar voor een privéjet ten aanzien van GE Commercial bracht hem voor het federale gerechtshof. Op 9 februari besloot het gerechtshof zijn goederen in beslag te nemen en dit oordeel is nu definitief aangezien de voormalige miljardair niet in beroep ging.

"Ik zou mijn excuses willen aanbieden aan mijn schuldeisers en mijn familie", zei Tinkler aan de Sydney Morning Herald, een lokale krant. Hij voegde eraan toe dat hij misschien meer succes zou hebben als hij zich in de anti-steenkoolecologie zou lanceren. "Ik zou misschien een voorvechter worden, en dan zou ik volop ondersteund worden door de regering en de media en zou ik geen verantwoordelijkheid hebben." Aan de Newcastle Herald, een andere lokale krant, zei hij dat hij "de champagnekurken al hoorde knallen op de achtergrond".

Goederenbeheerder John Melluish zegt aan het Franse persbureau AFP dat de voormalige magnaat slechts één vastgoed en een verwaarloosbare som op de bank had aangegeven.