Brits bedrijf biedt vrouwen "menstruatieverlof"

In het Verenigd Koninkrijk is een bedrijf van plan vrouwen de kans te geven "menstruatieverlof" te nemen als hun maandstonden te hevig zijn. Met de maatregel wil het bedrijf werk beter afstemmen op de natuurlijke lichaamscycli.

Pijnlijke maandstonden zijn geen pretje en al zeker niet op het werk. De meeste vrouwen verbijten de pijn of nemen in het ergste geval één of meerdere dagen ziekteverlof. Vrouwen die bij het Britse bedrijf Coexist in Bristol werken, kunnen binnenkort "menstruatieverlof" nemen als hun maandstonden te pijnlijk zijn.

"Al jaren geef ik leiding aan vrouwen en vaak zie ik hen verkrampt van de pijn werken tijdens hun maandstonden", zegt directeur Bex Baxter. "Toch vinden ze vaak niet dat ze naar huis kunnen omdat ze niet vinden dat ze ziek zijn. Dat is oneerlijk. Als iemand pijn heeft, welke pijn dan ook, dan moedigen we haar of hem aan naar huis te gaan. Daarnaast willen we bij Coexist een echt beleid voeren dat de specifieke noden van vrouwen erkent en hen toelaat de tijd te nemen voor hun natuurlijke lichaamscyclus zónder dat dit onder het etiket "ziekte" valt."

24 van de 31 mensen die bij Coexist werken zijn vrouwen. Het bedrijf beheert het Hamilton House, een complex waar kunstenaars, activisten en gemeenschapsorganisaties hun stek hebben.

"Nog steeds bestaat het hardnekkige misverstand dat verlof nemen een onderneming onproductief maakt", gaat Baxter verder. "Wij willen gewoon werk en lichaam synchroniseren. Het gaat niet om ziekteverlof nemen, het gaat om mensen toelaten het beste uit zichzelf te halen. Als werknemers op hun natuurlijke ritme kunnen werken, spoort dit hun creativiteit en intelligentie aan. Dat komt ook de onderneming ten goede."

lees ook