Drukke ochtendspits door winterse buien

Door smeltende sneeuw en hevige regenval is de ochtendspits heel moeizaam verlopen. Al vroeg slibden de snelwegen dicht na verschillende ongevallen. Op een hoogtepunt stond er 360 kilometer file.

Het is erg guur weer en dat heeft zijn invloed op het verkeer. Afgelopen nacht en vanochtend gebeurden op verschillende plaatsen in het land al enkele - kleinere - ongevallen. Zo botsten rond 3.30 uur vannacht een wagen opeen betonmixer op de E17 in De Pinte, wat ook nog vanochtend tot vertragingen leidde. 

Met dit weer wordt aan bestuurders gevraagd om voldoende afstand te houden en de snelheid aan te passen. En daar lijken de meesten zich ook aan te houden. Naast enkele kleinere ongevallen en slippartijen, was het vooral het ongeval op de E40 in Groot-Bijgaarden dat lange files veroorzaakte.

Rond 8 uur stond er in heel België zo'n 360 kilometer file, wat vrij veel is, maar ook niet uitzonderlijk abnormaal. "In Vlaanderen is het druk, maar niet meer dan anders op een regenachtige donderdagochtend", zegt de VRT-verkeersredactie. "Enkel het ongeval in Groot-Bijgaarden veroorzaakte veel hinder."

Het hoge aantal kilometers file wordt vooral veroorzaakt door de situatie in Wallonië. In de regio van Luik is het fel aan het sneeuwen en daar blijven de witte vlokken ook liggen. "Op veel plaatsen kan er maar 40 tot 50 kilometer per uur worden gereden, wat meegerekend wordt in de vertragingen."

De winterse buien zullen nog een hele ochtend aanhouden om dan later in de dag te verdwijnen.