Europa wil Schengenzone redden door tijdelijke grenscontroles af te schaffen

De Europese Commissie wil ten laatste in november van dit jaar een einde maken aan de nationale grenscontroles. Ze wil daarmee de Schengenzone redden, die onder druk komt te staan door de vluchtelingencrisis.

De Schengenzone is een verzameling van een aantal Europese landen waarbinnen personen vrij mogen reizen. Het principe staat de afgelopen tijd echter onder druk door de toestroom van vluchtelingen. Griekenland slaagt er namelijk niet in om de buitengrens met Turkije beter te bewaken, waardoor heel wat vluchtelingen naar Europa komen. Verschillende landen hebben daardoor opnieuw zelf grenscontroles ingevoerd om zo mensen zonder papieren te kunnen tegenhouden. Ook ons land doet dat, in de kuststreek aan de Franse grens.

Zulke "nationale grenscontroles" mogen eigenlijk enkel tijdelijk worden ingevoerd en alleen in "uitzonderlijke omstandigheden". De Europese Commissie wil die controles nu afbouwen en heeft daarvoor een plan opgesteld dat aan verschillende internationale media is gelekt. 

Griekenland moet plan opstellen

Zo vraagt de Commissie aan Griekenland om tegen 12 mei een actieplan op te stellen om de grenscontrole met Turkije op orde te krijgen. Mocht dan blijken dat er nog steeds problemen zijn met die controles zullen de lidstaten de interne controles nog enkele maanden mogen aanhouden.

Ten laatste in november van dit jaar moet de Schengenzone wel opnieuw "volledig operationeel" zijn, zo klinkt het. Lees: tegen die tijd moet aan alle nationale controles een einde worden gemaakt. Op dat moment zou namelijk de Europese grenswacht al operationeel moeten zijn, waardoor die de bewaking van de buitengrenzen in Griekenland op zich kan nemen mocht dat nodig zijn. 

De Europese Commissie stelt het plan morgen officieel voor. Maandag is er een Europese top met Turkije over de vluchtelingen.