Frans-Britse as wil achterstand in gevechtsdrones wegwerken

In de Franse stad Amiens hebben president François Hollande en de Britse premier David Cameron de slag bij de Somme 100 jaar geleden herdacht. De voormalige bondgenoten van de "Entente Cordiale" kijken echter ook naar de toekomst en willen samen onbemande Europese gevechtsvliegtuigen of drones ontwikkelen. Dat is wel relatief laat.
2010 AP

Hollande en Cameron willen twee miljard euro investeren in het drone-project. Tegen 2030 moeten de twee landen zo beschikken over hun eigen industrie voor gevechtsdrones. Onder meer de Franse vliegtuigproducent Dassault (bekend van de Rafales) en het Brits BAe Systems (onder meer Typhoon Eurofighter) worden daarbij betrokken.

Tegen 2030 moeten Parijs en Londen samen onbemande vliegtuigen ontwikkelen die zowel verkenningsopdrachten kunnen uitvoeren als luchtgevechten of bombardementen.

Dassault en BAe Systems hebben nu elk al een testdrone ontwikkeld. Nu zouden ook andere industriële concerns zoals Rolls Royce en Safran, maar ook Thales en Selex (Finmeccanica) betrokken worden bij het project.

Het Britse leger beschikt nu al over gevechtsdrones van Amerikaanse makelij; Frankrijk heeft enkel verkenningsdrones. Beide landen willen nu een Europees project in drones en andere luchtvaart- en defensietoepassingen opstarten.

Een droom van een eeuw oud

Parijs en Londen willen dan wel een nieuwe industrie in het leven roepen, ze komen daar relatief laat mee. Het idee van drones gaat zelfs terug op een mislukt Amerikaanse project van tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een wereldoorlog later mislukte een plan om vanuit Engeland onbemande bommenwerpers via bemande vliegtuigen naar Duitsland te geleiden. Tijdens één van die vluchten is Joseph Kennedy, een broer van de latere president John Kennedy, omgekomen.

De Duitsers zaten op dat vlak overigens ook niet stil en de beruchte V-1-raket (foto in tekst) kan min of meer beschouwd worden als een onbemande bommenwerper, de V-2 eerder als een ballistische raket.

Na de oorlog werden van die Duitse wetenschappers overgebracht naar de Verenigde Staten, waar sommigen raketten ontwikkelden, maar anderen experimenteerden met onbemande vliegtuigen.Toch zou pas in de jaren 80 en 90 vaart komen in het drone-project, onder druk van zowel de CIA als het Pentagon.

In de jaren 90 nam de VS de eerste verkenningsdrones in gebruik; in 2002 vuurde een "Predator" van het Amerikaanse leger een raket af in Afghanistan. Die doodde een groep burgers, maar drone-aanvallen zijn nu gemeengoed geworden in de uitschakeling van terroristen in Afghanistan, Pakistan, Irak en Jemen. Onder president Obama zijn dat soort drone-aanvallen fors opgevoerd.

AP1945

VS en Israël leiden de dronerace

Volgens DefenceTalk -een defensienieuwssite- hebben de VS en Israël de meeste militaire drones in dienst. Op tien jaar tijd is het aantal drones van het VS-leger gestegen van 50 naar enkele duizenden met de "Predator" en de meer geavanceerde "Reaper".

Israël zou de technisch meest ontwikkelde "Heron Eitan" hebben die 20 uur in de lucht kan blijven, genoeg om boven Iran een kijkje te gaan nemen. Iran zelf heeft intussen ook een eigen drone voorgesteld, waarover weinig geweten is. Wel heeft Israël enkele jaren geleden een drone van de sjiitische Libanese militie Hezbollah neergeschoten. Wellicht was die van Iraanse makelij.

India en Pakistan hebben er ook onbekend aantal van die toestellen en -vrij laat- zijn ook Rusland en China op die kar gesprongen, maar ook die landen ontwikkelen volop eigen types van onbemande vliegtuigen.