Hondurese ecologiste Berta Caceres vermoord

Berta Caceres, de leidster van de Hondurese Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), de organisatie van de inheemse Lenca-bevolkingsgroep, is door onbekenden vermoord in haar woning in La Esperanza, op ongeveer 200 kilometer van de hoofstad Tegucigalpa. Dat heeft haar familie laten weten.
In Tegicugalpa kwamen mensen op straat met foto's van Caceres.

Volgens de politie werd de vrouw doodgeschoten door inbrekers, maar haar aanhangers vermoeden dat het om een politiek complot gaat. Ze werd al jarenlang de dood bedreigd.

Berta Caceres verwierf bekendheid toen ze de strijd aanbond tegen een bedrijf dat een hydro-elektrische dam wilde neerpoten in de Gualcarquerivier, in het noorden van het land. Honderden gezinnen dreigden daardoor zonder water te komen zitten.

Caceres won vorig jaar de prestigieuze Goldman Environmental Prize voor haar inzet voor het milieu en de rechten van de inheemse bevolking. De Hondurese president zegt dat alles zal gedaan worden om de moordenaars te vinden.