Humanitaire hulp komt echt op gang in Syrië

De voorbije drie weken heeft de Verenigde Naties konvooien met humanitaire hulp kunnen sturen naar 115.000 noodlijdende mensen in Syrië. Die hulp kan nu nog opgevoerd worden nu een wankel staakt-het-vuren stand lijkt te houden.

Het is lang geleden dat er positief nieuws te melden was vanuit Syrië, maar Stephen O'Brien, de topman van het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) kon daar vandaag toch mee uitpakken. O'Brien deed zijn uitspraken in Brussel waar hij een ontmoeting had met de EU-instellingen en met minister van Ontwikkeling Alexander De Croo (Open VLD).

Volgens O'Brien is de VN er de voorbije drie weken in geslaagd om konvooien met noodhulp te sturen naar 115.000 belegerde Syriërs. Het gaat dan om steden en dorpen die omsingeld zijn door het regeringsleger of door de rebellen. Die noodhulp kwam al op gang nog voor het bestand is ingegaan en was dringend omdat er in een aantal dorpen langs de grens met Libanon mensen waren omgekomen door honger.

Dankzij de "stopzetting van de vijandelijkheden" van zaterdag kan de noodhulp volgens O'Brien nog uitgebreid worden. Dat bestand verbetert de context waarbinnen met de strijdende partijen onderhandeld kan worden over de toegang tot belegerde gebieden.

Met IS heeft de OCHA evenwel nog geen contact gehad. Dat is van belang omdat de stad Deir az-Zor in de Eufraatvallei in het oosten van Syrië omsingeld is door de terreurgroep IS. Pogingen om via de lucht hulpgoederen aan te voeren, zijn grotendeels mislukt.

Het wankele bestand houdt stand

Het bestand dat er onder druk van de Verenigde Staten en Rusland is gekomen, is intussen al bijna een week oud en het geweld in Syrië is toch fors afgenomen, ondanks enkele schendingen. Vooral de eerste dagen werd er nog met zware wapens geschoten in Damascus en waren er terreuraanslagen in Hama, Homs en Latakia.

"De situatie is fragiel en succes is niet verzekerd, maar er is duidelijk vooruitgang", zo vat speciaal VN-gezant Staffan de Mistura de toestand samen. Het is de eerste keer in vijf jaar burgeroorlog dat er zowat overal in Syrië een stopzetting van de gevechten is, ten minste tussen de strijdende partijen die zich achter het bestand hebben geschaard.

De Mistura wil volgende week een nieuwe stap zetten en dan gesprekken opstarten tussen die partijen. Dat laatste geldt echter niet voor de terreurgroepen IS en al-Nusrat die buiten het bestand vallen. Op de dag dat het bestand inging, opende IS overigens een offensief tegen de Syrische Koerden in Tal Abyad, maar dat is intussen afgeslagen.