Kritiek op "seksistische generaal", vijf jaar cel?

In Thailand riskeert oppositielid Watana Muangsook vijf jaar opsluiting omdat hij kritiek had geuit op "seksistische opmerkingen" van minister van Defensie, generaal Prawit Wongsuwan. Die laatste had eerder al Thaise vrouwen de kast opgejaagd omdat "ze enkel goed zijn om kinderen voort te brengen".

Muangsook, een topman van Pheu Thai, de partij van de door een militaire staatsgreep afgezette premier Yingluck Shinawatra (boven), had eerder kritiek geuit op de militaire junta.

Hij vond het niet kunnen dat de militairen die het huis van Shinawatra in Bangkok bewaken, voortdurend foto's nemen van haar. Minister van Defensie generaal Prawit Wongsuwan had daarop geantwoord dat ze "dat enkel deden omdat ze (Yingluck) mooi is".

Op zijn Facebook-pagina had de opposant de opmerkingen van de minister "seksistisch" genoemd en volgens het gerecht heeft hij daardoor de wet op de media overtreden. Muangsook riskeert nu vijf jaar cel. Of hij die gaat krijgen, is niet duidelijk, want de leider van de junta, premier Prayuth Chan-Ocha heeft intussen laten verstaan dat de opposant "gerust gelaten zal worden, als hij voortaan zwijgt".

Generaal Wonsuwan is niet aan zijn proefstuk toe. In januari had hij een rel ontketend door te stellen dat "de gelijkheid tussen man en vrouw de samenleving in Thailand zou ontregelen. Vrouwen zijn er om kinderen te krijgen en leven te geven... buitenshuis of op het werk zijn mannen de baas". Of toen een Britse toeriste verkracht werd: "Hoe kunnen ze veilig zijn in bikini, tenzij ze lelijk zijn?".

Mensenrechtengroepen kunnen niet lachen met het proces tegen de opposant, die volgens hen zo monddood gemaakt wordt. Sinds de staatsgreep van 2014 is de vrije meningsuiting in Thailand zo fors teruggeschroefd. De wetten op majesteitsschennis zijn nu zo verstrengd dat iemand die een grap maakt over de hond van koning Bhumibol ook gevangenisstraf riskeert. De wetten op de media maken elke kritiek van de regering of het leger zo goed als onmogelijk.