McCain neemt Nederlandse snackproducent Mora over

Het Canadese McCain Foods, de grootste fabrikant van diepvries-aardappelproducten, neemt een meerderheidsbelang in de Nederlandse snackproducent Van Geloven, vooral bekend van het merk Mora. Dat maakten de twee ondernemingen vandaag bekend, zonder financiële details te vermelden. McCain wordt geleid door de Belg Dirk Van de Put.

De overname "versterkt de ambities van beide bedrijven om marktleider in diepvriessnacks te worden in Europa", klinkt het in een persbericht.

Van Geloven, dat in Tilburg is gevestigd, zal een zelfstandige entiteit vormen binnen de groep McCain. "De wereldwijde schaalgrootte van McCain en zijn deskundigheid op het gebied van diepvriesproducten zullen niet alleen onze positie in de Benelux versterken, maar ook onze internationale groei versnellen naar een Europees platform", stelt Peter Doodeman, de topman van Van Geloven.

Het Nederlandse bedrijf boekte in 2015 een omzet van 197 miljoen euro. Het herbergt behalve Mora nog een reeks andere merken van snacks als bitterballen, frikandellen en satés.

De Canadese maker van diepvriesproducten McCain heeft ongeveer 17.000 mensen in dienst en telt 41 productielocaties wereldwijd. Het bedrijft boekt een jaaromzet van meer dan 7 miljard Canadese dollar (bijna 4,8 miljard euro). McCain had tot eind vorig jaar nog een fabriek in Grobbendonk.

Van Geloven werd vorig jaar overgenomen door de Britse investeerder TowerBrook Capital. Die behoudt een minderheidsbelang.