Meevaller voor regering: RVA heeft 467 miljoen minder nodig

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) zal dit jaar 467 miljoen minder moeten uitgeven aan uitkeringen voor werklozen, bruggepensioneerden en tijdskrediet dan in 2015. Dat schrijft De Standaard en het bericht is bevestigd aan onze redactie. De raming is goed nieuws voor de federale regering, die volgende week aan een moeilijke begrotingscontrole begint.

Volgens de meest recente ramingen zullen de uitgaven voor werklozen dit jaar met 332 miljoen dalen. Die voor werklozen met bedrijfstoeslag (de vroegere bruggepensioneerden) dalen met 118 miljoen. Aan tijdskrediet zal de RVA 27 miljoen minder moeten uitgeven. Samen goed voor 467 miljoen euro.

Een raming die de federale regering als muziek in de oren zal klinken, want volgende week start de begrotingscontrole; en die belooft moeilijk te worden. Maandag publiceert het Monitoringcomité, een groep topambtenaren die advies geeft over de begroting, richtinggevende cijfers voor die begrotingscontrole.

De daling van de RVA-uitgaven is onder meer een gevolg van enkele regeringsmaatregelen. Zo vallen sommige werklozen nu buiten het werkloosheidssysteem en krijgen ze bijgevolg geen uitkering meer. Ze moeten in de plaats daarvan terecht bij het OCMW. Voor minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is verder besparen op de werkloosheidsuitgaven dan ook niet meer verantwoord, zo zei hij eerder dit jaar al.