Nog nooit zo weinig poolijs in Noordelijke IJszee

Voor de tweede maand op rij is er nog nooit zo weinig poolijs opgemerkt in de Noordelijke IJszee. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het National Snow & Ice Data Centre.
(Archieffoto)

De situatie in de Noordelijke IJszee - ook wel de Arctische Oceaan genoemd - is al enige tijd zorgwekkend volgens onderzoekers. Zo liepen de temperaturen rond Nieuwjaar op tot 0 graden, wat veel hoger is dan anders in die tijd van het jaar. In Svalbard (Spitsbergen) was de situatie het ergste. Daar werden rond Kerstmis temperaturen opgemerkt vergelijkbaar met die in de zomer.

En ook de afgelopen twee maanden werd het niet meteen beter. Normaal groeit het poolijs in het gebied tot midden of eind maart, maar in sommige delen is echter het omgekeerde aan de gang. Het weinige ijs dat er afgelopen winter is bijgekomen, is bovendien ook een pak dunner dan anders.

Het poolijs bedekt momenteel zo'n 14,22 miljoen vierkante kilometer. Dat is 1,15 miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde en 200.000 vierkante kilometer minder dan het vorige record uit 2005.

Op deze kaart is duidelijk te zien welk gebied bedekt wordt met poolijs (in het wit) en wat het gemiddelde is (de roze lijn).