Overleg tussen loodsen en Weyts levert niets op

De onderhandelingen tussen Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) zijn afgelopen nacht rond 00.30 uur afgesprongen. De loodsen zullen daarom ook vandaag voort staken in de haven van Antwerpen. Havenbaas Eddy Bruyninckx hoopt dat er voor de middag alsnog een akkoord komt.

"Er is geen akkoord vannacht, vooral omdat men een premieverhoging wil zonder daar ook efficiëntieverhoging aan te koppelen. We blijven alles in het werk stellen om een oplossing te vinden", zegt de woordvoerder van Weyts. Meer uitleg werd vannacht niet gegeven.

Weyts, die een bezoek aan New York annuleerde, zat gisteravond sinds 18.30 uur met de loodsenvereniging aan tafel, in een poging om de impasse over de loodsenstaking te doorbreken. Door de staking kunnen sinds maandagochtend geen schepen groter dan 339 meer op de Schelde.

Verschillen te groot

"Er is geen resultaat geboekt. We zijn er niet uitgeraakt. De minister en zijn kabinetschef zijn vertrokken", zegt Yves Verspreet, woordvoerder van BvL. "Beide partijen hebben elk hun standpunten zeer duidelijk gemaakt, we hebben de hele avond gezocht naar een uitweg, maar de principiële verschillen zijn te groot."

Over de inhoudelijke kant van de zaak blijft het stil. "Willen we het overleg nog enige slaagkans geven morgen, dan moeten we ons op de vlakte houden", is te horen. Een concreet nieuw onderhandelingsmoment is nog niet afgesproken, al vermoedt BvL dus dat dat donderdag al kan.

Intussen blijven de loodsen staken. Het conflict met de minister draait om de premies voor het loodsen van grote schepen. De loodsen willen hogere premies. De minister wil daar efficiëntieverbeteringen aan koppelen.

"Elk uur is een verloren uur"

Eddy Bruyninckx, de baas van de Antwerpse haven, is ontgoocheld dat het overleg mislukt is. "Elk uur dat het conflict langer duurt is een verloren uur", zei hij in "De ochtend".

Toch blijft hij hoopvol dat beide partijen snel weer zullen overleggen en een akkoord zullen bereiken. "Ik denk toch dat de voorwaarden er zijn om heel snel terug aan tafel te gaan. Men is veroordeeld tot het vinden van een vergelijk, uit respect maar ook vooral uit verantwoordelijkheidszin voor ons cliënteel dat al veel schade is toegebracht."

Bruyninckx hoopt op een definitieve oplossing voor de middag, "zodat de rederijen uit de onzekerheid worden gehaald".

Nicolas Maeterlinck