Rechter biedt Argentinië oplossing voor conflict met Amerikaanse hedgefondsen

Een Amerikaanse rechter heeft een beslissing opgeheven die de toegang tot de financiële markten voor Argentinië erg bemoeilijkte. Hij annuleerde het verbod voor Argentinië om zijn schuldeisers terug te betalen vooraleer het land Amerikaanse hedgefondsen terugbetaald had, waarmee het sinds 2001 in conflict lag.

De New Yorkse rechter Thomas Griesa benadrukte dat de beslissing de huidige onderhandelingen tussen Buenos Aires en de "aasgierfondsen" over de terugbetaling van de schulden niet zal beïnvloeden. De partijen zijn daarover maandag tot een princiepenakkoord gekomen.

De zaak heeft zijn oorsprong in het faillissement van Argentinië in 2001. Toen kon het land zijn schulden van 95 miljard dollar niet meer terugbetalen. Na enkele jaren werd een schikking getroffen met de meeste buitenlandse schuldeisers, waarbij een groot deel van de schulden werd kwijtgescholden. Maar een klein deel van de crediteuren, goed voor zowat 9 miljard dollar, weigerde echter akkoord te gaan met die schikking. Argentinië heeft altijd geweigerd om met hen te onderhandelen, omdat het land vreesde dat dit tot nog meer claims van andere obligatiehouders zou leiden.

In 2014 bevroor Griesa 539 dollar die Argentinië moest betalen aan zijn schuldeisers, omdat het land weigerde de hedgefondsen terug te betalen. Die beslissing leidde tot het "technische faillissement" van Argentinië. Griesa hief het verbod woensdag uiteindelijk op omdat de Argentijnse president Mauricio Macri dinsdag in het parlement opgeroepen heeft om in actie te komen rond het dossier. Macri vroeg daarenboven om groen licht voor het akkoord dat gesloten werd met de hedgefondsen over de betaling van 6,5 miljard dollar.

"De rechtbank heeft de beslissing om het verbod op te heffen niet licht opgenomen. Maar uiteindelijk zijn de omstandigheden veranderd, waardoor het verbod niet meer terecht was en het algemene belang ondermijnde", benadrukte de rechter.