Romney: "Trump is gevaarlijk en een bedrieger"

Mitt Romney, de gewezen Republikeinse presidentskandidaat in 2012, heeft hard uitgehaald naar presidentskandidaat Donald Trump in een speech in Utah. De speech was inderhaast georganiseerd en lijkt een laatste wanhoopspoging van de Republikeinse partijleiding om de opmars van Trump te stoppen. Trump staat tot nu toe duidelijk aan de leiding in de Republikeinse voorverkiezingen.

De aanval van Romney komt niet echt onverwacht want de laatste weken had hij al geregeld kritiek gegeven op Donald Trump via sociale media. Zo had hij Trump onder meer opgeroepen om zijn belastingaangiften bekend te maken, en had hij gesteld dat Trump ongeschikt was om presidentskandidaat te zijn omdat hij geaarzeld had om de racistische Ku Klux Klan te veroordelen. 

"Donald Trump is een bedrieger en een oplichter", zo zei Romney. "Zijn beloften zijn even waardeloos als een diploma van de Trump University. Hij behandelt het Amerikaanse publiek als een stelletje idioten: hij krijgt een gratis ritje naar het Witte Huis, en al wat wij krijgen is een armzalige hoed. Oneerlijkheid is het belangrijkste kenmerk van trump."

Romney zei ook nog dat Trump geen business-genie is en hij noemde de vastgoedmagnaat en mediafiguur "gevaarlijk". Als Trump de Republikeinse kandidaat wordt, "worden de vooruitzichten op een veilige en voorspoedige toekomst heel wat kleiner", zo zei hij.

Geen steun

Romney ging niet zo ver dat hij een van de andere Republikeinse kandidaten steunde, maar hij maakte duidelijk dat hij zijn steun zal geven aan diegene die Trump kan stoppen. 

"Van de overblijvende kandidaten, komen de enige ernstige beleidsvoorstelllen in verband met de grote hoeveelheden uitdagingen voor ons land, van Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich", zo zei hij. "Eén van die mannen zou onze kandidaat moeten zijn."

Hij waarschuwde de Republikeinen er ook voor dat Hillary Clinton zal winnen, als ze tegenover Trump komt te staan in de verkiezingen.

"Stijve hark"

Nog voopr Romney zijn speech had gegeven, had Trump al gereageerd op zijn gebruikelijke manier. "Mitt Romney is een stijve hark", zo zei hij, en een "verliezer".

Trump herinnerde eraan dat Romney in 2012 om zijn steun "gesmeekt" had, en dat hij toen "één van slechtste campagnes in de presidentiële geschiedenis had gevoerd. Dat was een verkiezing die de Republikeinen hadden moeten winnen."

De spanning tussen de beide mannen staat in schril contrast met de situatie vier jaar geleden.Toen had Romney uitgebreide lof voor Trump; nadat die zijn kandidatuur gesteund had. Trump was toen op zijn beurt erg lovend voor Romney en hij suggereerde toen dat Romney het talent had om "Amerika groot te maken". "Mitt is gehard, hij is slim, hij is spits, hij zal niet toelaten dat slechte dingen het land dat we allemaal liefhebben, blijven teisteren."

Desnoods als onafhankelijke"

Intussen heeft Donald Trump vandaag in een tv-interview, na vijf dagen van controverse, de gewezen leider van de Ku Klux Klan David Duke "een slecht mens" genoemd en afstand genomen van de KKK.

De controverse was ontstaan nadat Duke had opgeroepen om voor Trump te stemmen. Volgens Duke kan Trump de christelijke blanken verlossen van de "Zionisten en de Joodse tribale extremisten", en kan hij een dam opwerken tegen "de bankiers" en "massale immigratie". Trump had daarna geweigerd om alle groepen die de blanke suprematie voorstaan, te veroordelen, wat hem veel kritiek had opgeleverd.

In hetzelfde interview met MSNBC  wees Trump er ook nog eens op dat miljoenen nieuwe kiezers voor het eerst zijn gaan stemmen in de voorverkiezingen sinds hij kandidaat is. , en dat ze hem zullen volgen als hij zou beslissen de Republikeinen vaarwel te zeggen, en als onafhankelijke een gooi te doen naar het presidentschap.

"Als ik wegga, als ik ga, ongeacht of het als onafhankelijke is, wat ik zou kunnen doen, ik bedoel, zou kunnen of niet, maar als ik ga, zal ik u zeggen dat de miljoenen mensen die zich er bij gevoegd hebben, hebben ze gezegd, ze zullen allemaal met mij meegaan", zo zei Trump.

Trump heeft al eerder gedreigd met een kandidatuur als onafhankelijke, en dat is de nachtmerrie van het Republikeinse establishment. Als een officiële Republikeinse kandidaat het moet opnemen tegen Trump en een Democratische kandidaat, lijkt het zo goed als vast te staan dat de Democraat wint. 

Het is duidelijk dat de Republikeinse partijleiding met de handen in het haar zit, maar zo dadelijk geen oplossing heeft. Trump ligt de partijleiding helemaal niet, en Ted Cruz, die op Super Tuesday na Trump de meeste staten in de wacht sleepte, vindt de partijleiding zo mogelijk nog erger.

Veel andere mogelijkheden zijn er echter niet: een Republikein van het "establishment" in het strijdperk sturen als onafhankelijke, of de conventie waar de kandidaat aangeduid wordt, betwisten, gaat de Republikeinen het verwijt opleveren dat ze een loopje nemen met de democratie.