Sociale partners vragen meer tijd voor herenakkoord

De sociale partners vragen meer tijd van de regering om tot een nieuw herenakkoord te komen. De discussie gaat vooral over de regels bij stakingen en blokkades. De Groep van Tien had gisteren en vandaag naar eigen zeggen "constructieve gesprekken". Die willen ze de volgende weken voortzetten. Morgen bespreekt de top van de regering hun vraag.
Archieffoto

Twee weken geleden sprongen de onderhandelingen tussen de sociale partners over een hernieuwing van het "herenakkoord" uit 2002 af. Dat akkoord bepaalt wat kan en niet kan tijdens stakingen.

Met wat op tafel lag, kwam volgens de vakbonden het stakingsrecht in het gedrang. Maar volgens de werkgevers weigerden de vakbonden om onwettige acties, zoals wegblokkades, uitdrukkelijk te veroordelen.

De regering besliste vervolgens om het terrein nog even af te tasten en de sociale partners nog wat tijd te geven. Ook al gingen vanuit N-VA en Open VLD stemmen op om hen buitenspel te zetten en een politiek initiatief te nemen.

De Groep van Tien had vandaag een constructief gesprek, zo luidt het. Ook gisteren waren vakbonden en werkgevers al bijeengekomen, voor het eerst sinds het overleg was spaak gelopen.

De sociale partners vragen de regering nu de nodige tijd om voort te praten. De regeringstop bespreekt die vraag morgen.