Straatverlichting nefast voor onze slaap

Veel licht in de stad verhoogt de veiligheid, maar is nefast voor onze slaap. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Stanford. Stadsbewoners hebben zowat twee keer zoveel klachten over de kwaliteit van hun slaap als mensen die in minder verlicht gebied wonen.

Ooit waren steden even donker als plattelandsdorpen. Vandaag is er al een elektriciteitspanne nodig om het volledig duister te krijgen. Een goed verduisterde kamer is nochtans onontbeerlijk om in slaap te geraken.

Om het effect van de verlichting op ons welbehagen in beeld te brengen, volgden onderzoekers van de universiteit van Stanford acht jaar lang een groep van 15.863 mensen. Deelnemers aan het onderzoek werd op regelmatige tijdstippen gevraagd naar de kwaliteit van hun slaap. De wetenschappers haalden er ook satellietbeelden bij om te kijken waar de respondenten woonden en aan hoeveel licht ze werden blootgesteld.

Eén op de drie slaapt slecht

In steden met ruim 500.000 inwoners zijn de mensen 3 tot 6 keer vaker blootgesteld aan licht. Dat overvloedige licht verkort onze slaap en maakt ons onrustig onder de lakens. Wie in sterk verlicht gebied woont, heeft 6 procent meer kans om minder dan 6 uur per nacht te slapen.

Van alle respondenten gaf 29 procent aan dat niet ze niet tevreden waren met de duur en de kwaliteit van hun slaap. Zo werden ze ook vaker wakker. In minder verlichte gebieden heeft amper 16 procent van de mensen daar last van.

Eerdere studies wezen uit dat straatverlichting het veiligheidsgevoel bevordert. Maar die veiligheid heeft dus een prijs. Een overmatige blootstelling aan licht kan de kwaliteit van ons functioneren overdag aantasten. En een langdurige slaapgebrek houdt verschillende gezondheidsrisico's in: van diabetes tot dementie. Ook wetenschappelijk bewezen: een oogmasker of dikke gordijnen helpen de kwaliteit van de slaap te verbeteren.