Strengere regels voor nicotine en teer in sigaretten

Naast de regels voor de e-sigaret heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ook strengere regels klaar voor de klassieke sigaretten en roltabak. De gezondheids­waarschuwingen op pakjes worden groter, het gehalte nicotine en teer in de rook wordt beperkt en speciale aroma's worden uitgebannen. In 2020 is het gedaan met de mentholsigaret.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De nieuwe regels die De Block invoert, bepalen onder meer dat de rook van één sigaret nog maximum 10 mg teer, 10 mg koolmonoxide en 1 mg nicotine mag bevatten. Er komt ook een verbod op aroma's, vitamines of cafeïne, maar met een Europese uitzondering voor de relatief populaire mentholsigaretten tot 20 mei 2020.

Daarnaast worden de gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes en roltabak groter. De tekst en foto's zullen voortaan 65 procent van de voor- en achterzijde moeten beslaan. Ze moeten ook steeds twee welbepaalde waarschuwingen bevatten: "Roken is dodelijk - stop nu" en "Tabaksrook bevat meer dan 70 stoffen die kanker veroorzaken".

Minister De Block spreekt van "de grootste verandering voor tabaksproducten ooit" voor ons land. "Doel is en blijft roken ontmoedigen of ervoor zorgen dat rokers stoppen", besluit ze.

Overleg over bijkomende maatregelen

De nieuwe regels vloeien voort uit de Europese tabaksrichtlijn die tegen mei in Belgische regels omgezet moet zijn. Minister De Block koos er voorlopig voor om de Europese regels zonder meer over te nemen, maar belooft in de komende maanden overleg over eventuele bijkomende maatregelen om de schadelijke gevolgen van roken tegen te gaan.

Kom Op Tegen Kanker had gehoopt dat De Block meteen regels zou opleggen die strenger zijn dan de EU-minima, maar is niettemin blij dat de minister de deur open houdt voor bijkomende ingrepen in de komende maanden en hierover in overleg gaat met de anti-tabaksorganisaties.

De organisatie verwacht immers vooral veel van neutrale pakjes en een volledig reclameverbod, inclusief een uitstalverbod. Die ingrepen zouden de aantrekkingskracht van tabak zeker voor jongeren het sterkst doen afnemen, luidt het. Net als hogere prijzen. Ook het optrekken van de minimumleeftijd voor verkoop van 16 naar 18 jaar is een optie voor topman Hedwig Verhaegen, al is die ingreep volgens hem "niet alleenzaligmakend".