Trump stelt zevenpuntenplan gezondheidszorg voor

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft een zevenpuntenplan voorgesteld, waarmee hij de "Obamacare" van de huidige president wil omverwerpen als hij in november verkozen zou worden tot president.

In het plan wil Trump de barrières tussen de staten verbreken die verzekeringen over de staatsgrenzen heen onmogelijk maken, en de premies voor individuele ziekteverzekeringen volledig fiscaal aftrekbaar maken.

Het is de eerste keer dat Trump uitlegt hoe hij het gezondheidssysteem wil hervormen, lang nadat hij duidelijk had gemaakt dat hij vindt dat de Affordable Care Act van Barack Obama moet vervangen worden "door iets veel beters". De hervormingen die Trump voorstelt en die hij "een simpele manier om te starten" noemt, hebben als doel de toegang tot gezondheidszorg te verbreden, gezondheidszorg betaalbaarder te maken en de kwaliteit ervan te verbeteren, aldus CNN.

Trump wil ook het individuele mandaat afschaffen, dat wel bestaat binnen de Obamacare, waarbij elke Amerikaan een ziekteverzekering moet hebben. Twee weken geleden verklaarde Trump nog dat hij daarvoor wel te vinden was, en dat de overheid voor die verzekering voor iedereen zou betalen.

Link met immigratie

In het plan dat de Republikein voorstelde, is daar echter geen sprake van. Er zitten daarentegen veel conservatievere ideeën in, zoals het omvormen van Medicaid, dat zorgt voor gezondheidsverzekeringen voor individuen en families met een laag inkomen, in een soort van subsidie die "fraude, verspilling en misbruik van onze kostbare middelen" moet "tegenhouden". Hij schrijft bovendien dat hij het "aantal individuen die toegang tot Medicaid nodig hebben" wil "reduceren".

Hij linkt zijn plan ook aan zijn voorstellen over immigratie. "Als we simpelweg de huidige immigratiewetten verstrengen en de ongebreidelde toekenning van visa in dit land beperken, kunnen we de druk van de kosten voor de gezondheidszorg verminderen voor de staat en de regionale overheden."

Tot slot pleit Trump voor "transparantie rond prijzen", om zo patiënten toe te laten "de beste prijzen te zoeken en te vinden" voor hun medische zorg. Hij wil bovendien de barrières verbreken die het momenteel moeilijk maken om goedkope geneesmiddelen op voorschrift vanuit andere continenten naar de VS te importeren.