Tusk aan vluchtelingen: "Kom niet naar Europa"

Europees president Donald Tusk doet een oproep aan alle potentiële vluchtelingen om niet naar Europa te komen. Tusk was in Griekenland om de vluchtelingencrisis te bespreken, later vandaag reist hij door naar Turkije.

"Ik wil een oproep lanceren aan alle potentiële illegale economische migranten, om het even waar jullie vandaan komen: kom niet naar Europa. Geloof de smokkelaars niet. Zet jullie leven en geld niet op het spel. Het dient allemaal tot niets", zei Tusk. Hij voegde eraan toe dat Griekenland geen transitland meer zal zijn voor vluchtelingen die naar West-Europa willen.

Tusk had in Athene een gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras om de vluchtelingencrisis te bespreken. Op hun vorige top kwamen de Europese leiders twee weken geleden overeen dat er een einde moet komen aan de zogenaamde 'doorwuifaanpak', waarbij de verschillende landen langs de Balkanroute de vluchtelingen naar elkaar doorsturen en de migratiestroom dan maar proberen droog te leggen door hun grenzen zo goed als volledig te sluiten.

Maar omdat de Grieken er niet in slagen hun buitengrenzen goed te bewaken, blijven er duizenden vluchtelingen aankomen op de Griekse eilanden. De Grieks-Macedonische grens is intussen zo goed als dicht, waardoor de vluchtelingen in het land vastzitten.

Op de Europese top was ook gewaarschuwd dat er rekening moet worden gehouden met de humanitaire gevolgen van de aanpak van de crisis. Tusk heeft de Grieken nu beloofd te helpen om de vluchtelingen op te vangen. De Europese Commissie heeft 700 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire hulp.

Tusk is deze week op rondreis door Oost- en Zuid-Europa en bezoekt de landen die het meest door de vluchtelingencrisis getroffen zijn. Hij is op zoek naar een consensus in de aanloop naar de Europese top van maandag. Later vandaag reist hij door naar Turkije. De Turkse premier Davutoglu zal de EU-top maandag bijwonen.