Wouter Beke herkozen als CD&V-voorzitter met 98,3 procent

Wouter Beke is herkozen als CD&V-voorzitter met 98,3 procent van de stemmen. Beke was de enige kandidaat. Hij wil in zijn derde termijn gaan voor "het offensieve midden". 15.000 van de zowat 55.000 partijleden brachten hun stem uit.

Beke kondigde begin dit jaar vervroegde voorzittersverkiezingen aan. De officiële verklaring was dat CD&V eind dit jaar een toekomstcongres houdt over "De betrokken samenleving" en dat de partij niet wou dat discussies over het voorzitterschap het congres zouden overschaduwen.

De tweede achterliggende reden was dat Beke meteen na zijn herverkiezing de handen vrij zou hebben om de lokale verkiezingen van 2018 en de nationale verkiezingen van 2019 voor te bereiden.

Beke is al partijvoorzitter sinds 2010. Hij kan nu beginnen aan zijn derde termijn van drie jaar. De vorige keren, in 2010 en 2013, kreeg hij de goedkeuring van 98,7 procent van de stemmende CD&V-leden.

Een puike prestatie na twee termijnen, vindt politicoloog Nicolas Bouteca. "Er was natuurlijk ook geen tegenstand, dus kan niemand de zwakheden blootleggen. Alle mogelijke tegenkandidaten zitten in een regering."

"Middenkoers met sociale toets"

In zijn derde termijn wil Beke gaan voor een "middenkoers met een sociale toets". "We moeten gaan voor het offensieve midden", legt hij uit, "wat betekent dat we gaan voor economische groei, waarbij iedereen er de vluchten kan van plukken. Langer werken? Ja, als het maar doenbaar blijft voor de mensen. Oorlogsvluchtelingen op een humane manier opvangen? Ja, maar wel met respect voor onze waarden, onze normen en regels."

Een recente peiling geeft de christendemocraten nog 16 procent van de stemmen. Volgens Beke mag zijn hernieuwde voorzitterschap onder andere worden afgerekend op een score van meer dan 20 procent bij de komende nationale verkiezingen.