Zimbabwe gaat alle diamantmijnen nationaliseren

De president van Zimbabwe, Robert Mugabe, heeft in een tv-interview aangekondigd dat zijn regering alle diamantmijnen van het land gaat nationaliseren. Volgens hem bestelen de huidige mijnbouwers Zimbabwe van zijn rijkdom.

De uitlatingen van Mugabe komen er een week nadat het ministerie van Mijnbouw aankondigde dat de bedrijven hun activiteit moesten stopzetten en de Marange-velden moesten verlaten omdat hun licenties waren vervallen. Toen werd nog ontkend dat de mijnen zouden worden onteigend.

"Maar de staat is nu eigenaar van alle diamanten in het land", aldus Mugabe in een twee uur durend interview met ZBC TV. Volgens hem heeft de staat "recht op het monopolie".

Veel van de diamantmijnen in Zimbabwe zijn in handen van Chinese mijnbouwfirma's. Het land is de achtste leverancier van diamanten ter wereld. In 2014 werd er 4,7 miljoen karaat geproduceerd. De inkomsten voor de overheid uit deze activiteit bedroegen 84 miljoen Amerikaanse dollar in 2014, maar zakten vorig jaar tot 23 miljoen.