"Begrotingsevenwicht tegen 2018 wordt moeilijk"

Het zal moeilijk zijn om de federale begroting tegen 2018 in evenwicht te krijgen, zoals voorzien is in het regeerakkoord. Dat zegt vicepremier Didier Reynders (MR) in een reactie op het nieuws dat de regering nu al op zoek moet naar 2 miljard euro. Ook de andere vicepremiers geven toe dat hen "een zeer zware begrotingscontrole" wacht.

Meer dan 2 miljard euro moeten de federale ministers de komende weken vinden als ze de begroting op koers willen houden. Uit uitgelekte cijfers blijkt namelijk dat de belastinginkomsten een heel stuk lager liggen dan verwacht en dat sommige uitgaven hoger uitvallen. Het is vrij uitzonderlijk dat een regering zo vroeg op het jaar al zo'n bijsturing zou moeten doen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) benadrukte vanochtend dat hij eerst wil wachten op de definitieve cijfers die het Monitorcomité maandag of dinsdag zal bekendmaken, maar gaf wel toe dat er alvast problemen zijn opgedoken.

"Geen wandeling in het park"

De vicepremiers van de regering geven nu ook toe dat hen een "zeer zware" begrotingscontrole wacht. "Dat (die 2 miljard, nvdr.) is inderdaad niet niets", zegt Alexander De Croo (Open VLD). "Gaat het om een tijdelijk effect waarbij het later dit jaar toch nog zal binnenkomen of is het een structureel effect? Ik denk dat het te vroeg is om daarover al te speculeren. Hoe dan ook zullen we een serieuze oefening moeten maken."

"De cijfers tonen aan dat de begrotingscontrole geen wandeling in het park zal worden, maar dat wisten we al een tijdje", zegt Kris Peeters (CD&V). Hij benadrukt alvast dat op de sociale zekerheid "al veel is bespaard".

Een begrotingsevenwicht tegen 2018 - zoals in het regeerakkoord staat - is volgens Didier Reynders (MR) alvast "moeilijk". "We zullen proberen, maar ik heb altijd gezegd dat het moeilijk zal zijn, zeker met de nieuwe uitgaven qua veiligheid en asiel en migratie."