"Drugsbaron "El Chapo" stak grens met VS twee keer over tijdens vlucht"

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzmán, die zes maanden voortvluchtig was nadat hij had kunnen ontsnappen uit een zwaarbewaakte Mexicaanse gevangenis, heeft tijdens zijn vlucht niet alleen een interview gegeven aan de Amerikaanse acteur Sean Penn. Hij slaagde er ook in tot twee keer toe op illegale wijze de grens met de Verenigde Staten over te steken. Dat heeft zijn dochter in een interview aan The Guardian gezegd.

De vroegere chef van het Sinaloa-kartel had vanuit de gevangenis voor zijn dochter een huis gekocht in Californië. "En niet veel later stond hij hier aan de deur, tot twee keer toe", zegt Rosa Isela Guzman Ortiz. Ze onthulde evenwel niet de exacte datums en vertelde ook niet hoe de meest gezochte crimineel van Mexico erin geslaagd is de grens over te steken.

"De ontsnapping van mijn vader was de vrucht van een akkoord", zegt zijn dochter, die er op wijst dat Guzman campagnes gefinancierd heeft van belangrijke politici, die hem in ruil hebben beschermd. "Al wat ik weet is dat mijn vader aan zijn advocaat gezegd heeft om cheques uit te schrijven voor de campagnes en dat hij in ruil gevraagd heeft hem te respecteren", klinkt het. Rosa Isela voegt eraan toe dat de familie nog niet beslist heeft of ze de namen gaat bekendmaken van de ontvangers van de cheques.

Guzman was in 1993 opgepakt in Guatemala en tot 20 jaar cel veroordeeld. Daarvan zat hij er acht uit, alvorens hij een eerste keer kon ontsnappen. Dat gebeurde in 2001. Na jaren op de vlucht, slaagde men erin hem in 2014 opnieuw te vatten in de havenstad Mazatlan in Sinaloa. Op 11 juli vorig jaar kon hij een tweede keer ontsnappen. De Verenigde Staten hebben zijn uitlevering gevraagd.

Guzman was de meestgezochte drugshandelaar ter wereld. Hij stond aan het hoofd van het drugskartel van Sinaloa, en was één van de grootste uitvoerders van cocaïne en marihuana naar de Verenigde Staten, maar ook naar Europa en Azië.