"Hypnoseverhoor is geen Rasti Rostelli"

“Hypnoseverhoor is iets helemaal anders dan wat je in de shows van Rasti Rostelli te zien krijgt,” dat zegt Youri Schillinger van de federale politie in “De Wereld Vandaag” op Radio 1.
Archieffoto

Schillinger is de enige man bij de federale politie die slachtoffers van verkrachting en aanranding kan verhoren onder hypnose. Het is één van de technieken uit een lijvig draaiboek zedenmisdrijven dat politiemensen bijstaat in dit soort delicate verhoren. Staatssecretaris Elke Sleurs kondigde vandaag aan dat ze verhoor onder hypnose gemakkelijker wil maken.

Schillinger: Hypnose is geen hocus pocus. Het is een techniek die medisch wordt gebruikt. Onder hypnose behoudt een persoon controle over wat hij zegt of doet. Het is ook een aangename ervaring. Mensen concentreren zich en kunnen zo teruggaan naar het moment van de feiten. Daardoor kunnen ze ons in alle details vertellen wat er gebeurd is.

Ze hebben iets traumatisch meegemaakt. Daardoor kan het zijn dat ze die informatie niet meer kunnen terugvinden. Het kan ook zijn dat die informatie ergens aanwezig is, maar dat je er stapvoets naar moet gaan terugzoeken in je geheugen. En het kan veel opleveren: tot delen van of een gehele nummerplaat herinneren, robotfoto opstellen, beschrijving van auto's en namen.

Kan het voor alle soorten misdrijven?

Schillinger: In principe wel. De verhoortechniek wordt meestal gebruikt voor feiten van geweld: zedenfeiten of moord.

Kan de techniek worden toegepast bij getuigen én slachtoffers?

Schillinger: Iedereen die akkoord is, kan onder hypnose worden gebracht. Iemand onder hypnose behoudt altijd de controle over wat hij zegt, dus moet je er mee rekening houden dat een dader ook kan liegen onder hypnose.

Kan zo'n verhoor zonder problemen gebruikt worden in een rechtszaal?

Schillinger: Ja we gebruiken het in gerechtelijke dossiers op vraag van de procureur. Een politieverhoor kan altijd gebruikt worden in een rechtszaak. Rechercheurs kijken het verhoor na. Zij gaan er verder mee aan de slag en moeten extra materiële elementen verzamelen. Een hypnoseverhoor alleen is dus nooit voldoende bewijs. Het is eerder een eerste aanzet om verder te onderzoeken. De elementen die het onderzoek verder helpen, worden gebruikt in de rechtszaal.