"Mexico gaat niet betalen voor Trumps muur"

Mexico is niet van plan om te betalen voor een muur om de illegale immigratie naar de Verenigde Staten tegen te gaan, zoals Donald Trump, kandidaat voor de Republikeinse presidentsnominatie, het wil. Dat heeft de Mexicaanse minister van Financiën gezegd.
Grens tussen VS en Mexico in de staat New Mexico

Trump, de Republikeinse koploper in de race naar het Amerikaanse Witte Huis, heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een muur zou bouwen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens en Mexico zou dwingen ervoor te betalen. Die muur zou de illegale immigratie en de toevloed van illegale verdovende middelen moeten stoppen.

"Mexico zal in geen geval betalen voor de muur die meneer Trump wil", zei minister van Financiën Luis Videgaray (kleine foto) in een televisie-interview. Hij noemde het "een extreem slecht idee", gebaseerd op onwetendheid "die niets te maken heeft met de realiteit van de Noord-Amerikaanse integratie".

Volgens de minister is de balans van de migratie tussen Mexico en de Verenigde Staten de laatste vijf jaar negatief. "Dat wil zegen dat meer mensen van de VS naar Mexico komen dan dat er Mexicanen naar de Verenigde Staten gaan", zo zei hij.

Als Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zal Mexico proberen om met hem samen te werken. "Wie ook de president zal zijn, zal ontdekken dat de Mexicaanse regering altijd openstaat voor een constructieve dialoog, maar ook de belangen van de Mexicanen zal verdedigen", aldus de minister.