"Moet ik je tegen de grond slaan om te tonen dat ik er nog ben?"

In een tv-interview zegt de Zimbawaanse president Robert Mugabe - 92 jaar oud intussen - dat hij niet wil praten over een opvolger zolang hij aan de macht is. Eerder zei hij al dat hij president wil blijven "tot hij 100 is". Vandaag raakte ook bekend dat zijn uitgerangeerde vicepresident Joice Mujuru een nieuwe oppositiepartij heeft opgericht.

"Moet ik je tegen de grond slaan om te tonen dat ik er nog ben?" Hier is geen bokser aan het woord, maar wel president Robert Mugabe van Zimbabwe, in zuidelijk Afrika.Het was zijn antwoord op een vraag van een Zimbabwaanse tv-journalist over zijn pensioen en zijn opvolging.

"Waarom moeten we het over een opvolger hebben als ik er nog altijd ben", vroeg Mugabe zich luidop af. "Waarom wil je een opvolger?" Mugabe is al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de onbetwiste sterke man in zijn land en rekent genadeloos af met elke tegenstander als die naar zijn zin te veel invloed en macht begint te krijgen.

Veel waarnemers denken dat hij zijn veel jongere echtgenote Grace heeft uitverkoren om hem op te volgen als staatshoofd. De president doet alsof zijn neus bloedt. "Je opvolger klaarstomen, is dat een erfenis? In een democratische partij wil je niet dat leiders zo worden aangeduid. Ze moeten volgens de regels door het volk worden aangeduid. Opvolging hoort niet tot onze cultuur."

Desondanks blijft Mugabe erbij dat het goed is dat hij zijn vrouw in de politiek heeft ingewijd. Wie daarop overigens kritiek geeft,veegt hij de mantel uit. Onlangs zijn verschillende leidende figuren in de regering de laan uitgestuurd omdat ze te weinig respect zouden hebben getoond tegenover de First Lady.

Nog vandaag heeft Joice Mujuru aangekondigd dat ze een eigen oppositiepartij opricht. Mujuru is een voormalige vicepresident, maar is door Mugabe uitgerangeerd, naar verluidt omdat ze de politieke carrière van Grace Mugabe in de weg stond. Mujuru waarschuwt dat Mugabe een soort politieke dynastie in Zimbabwe probeert te vestigen.

Diamantmijnen genationaliseerd

Mugabe heeft ook aangekondigd dat zijn regering alle diamantmijnen van het land gaat nationaliseren. Volgens hem bestelen de huidige mijnbouwers Zimbabwe van zijn rijkdom.

Vorige week had het ministerie van Mijnbouw aangekondigd dat de bedrijven hun activiteit moesten stopzetten en de Marange-velden moesten verlaten omdat hun licenties waren vervallen. Toen werd nog ontkend dat de mijnen zouden worden onteigend.

"Maar de staat is nu eigenaar van alle diamanten in het land", zegt Mugabe vandaag. Volgens hem heeft de staat "recht op het monopolie"