"Rekenhof en Europa zeiden al dat begroting niet deugt"

Oppositiepartij SP.A is niet verbaasd door het gat van 2 miljard euro in de begroting. "Zowel het Rekenhof als de Europese Commissie hebben al meermaals gezegd dat de begroting niet deugt. Ook SP.A heeft dat vorig jaar aangekondigd", stelt de partij.

Er zit een gat in de belastinginkomsten van 1,4 miljard euro en in de sociale zekerheid van ruim 400 miljoen euro. Daarnaast heeft de federale overheid ook 500 miljoen euro meer dan verwacht moeten doorstorten aan de regio's. De kleine meevallers (hogere dividenden en lager dan verwachte rentelasten) bedragen 300 miljoen en compenseren dus allerminst die tegenvallers. Hoeveel de regering-Michel precies moet zoeken bij de begrotingscontrole zal pas begin volgende week duidelijk zijn.

"De begroting ontspoort voor het tweede jaar op rij", stelt SP.A vast. "Het gaat om politieke fouten van de ministers van Financiën en Begroting die beter zouden moeten weten. Hun overschattingen van inkomsten en hun ondermaats beleid bezorgen deze regering een kater. De realiteit haalt vandaag de mooipraterij van deze regering in."

SP.A hoopt alvast dat de regering de factuur niet doorschuift naar de gezinnen. "Opnieuw een indexsprong, nog eens meer btw en accijnzen, weer hogere facturen..."