Akkoord over loodsen na marathonoverleg van 19 uur: "De schepen varen"

Na een marathonvergadering van 19 uur hebben Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) en de Beroepsvereniging van Loodsen een akkoord gesloten over het sociaal conflict bij de loodsen. De beroepsvereniging spreekt van een "groot, alomvattend akkoord". De schepen die de afgelopen dagen stillagen, worden onmiddellijk opnieuw beloodst.

Er is een oplossing gevonden voor het conflict bij de loodsen. Sinds maandag weigerden zij om de grootste containerschepen te begeleiden naar de haven, waardoor die lagen te wachten op zee. Reden? Een conflict over een extra premie voor de beloodsing van net die schepen. De overheid wil dat koppelen aan efficiënter werken met meer arbeidsdagen, maar volgens de loodsen zijn er vorig jaar al enkele punten op papier gezet waar niet zomaar aan kan worden geraakt.

Afgelopen woensdag zaten de loodsen al een eerste keer samen met minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), zonder al te veel resultaat. Gistermiddag werden de onderhandelingen om 15 uur heropgestart op het stadhuis van Antwerpen.

"Twee akkoorden"

Hoewel het er lange tijd niet goed uitzag, bleven beide partijen met elkaar praten. Rond 10.30 uur - na 19 uur onderhandelen - kwam dan toch witte rook uit het Antwerpse stadhuis. "Dames en heren, de schepen varen. We hebben een akkoord", kondigde minister Weyts aan.

"Eigenlijk hebben we twee akkoorden", zegt hij. "Enerzijds is er een akkoord over de schaalvergrotingscoëfficiënt (de premie, red.) voor de megaschepen die gelukkig steeds meer de haven aandoen. Een ander akkoord gaat over de optimalisatie. Dat gaat in twee stappen, maar leidt tot een optimalisatie van 15 procent. Dit is een win-win voor de loodsen, de overheid, de klanten en de reders. Ik ben vanzelfsprekend tevreden."

"Geen snel of wollig akkoord"

Behalve de minister zijn ook de loodsen tevreden met het akkoord. "Het is geen snel of wollig akkoord. Het is becijferd en uitgewerkt", zegt Yves Verspreet van de Beroepsvereniging van Loodsen. "Alle loodsen van alle korpsen zullen een billijk bedrag voor de schaalvergrotingscoëfficient ontvangen."

Meteen na het akkoord is besloten om de beloodsing van de schepen te hervatten. "De schepen zijn aan het opstarten. Hopelijk is de vertraging die ze jammer genoeg hebben opgelopen, snel ingehaald", zegt Verspreet.

Het akkoord is echter nog niet ondertekend door de socialistische vakbond ACOD. "Ze hebben het meegekregen. Er was nog een knelpunt, maar ik denk dat dat ondertussen is opgelost", zegt Weyts.