An Lemmens en Danny Timmermans lezen 45e Jeugdboekenweek op gang

Met een voorleessessie in het Gentse stadsmuseum (STAM) hebben presentator An Lemmens en acteur Danny Timmermans de 45e Jeugdboekenweek op gang gelezen. Thema dit jaar is "Weg van de stad".

"De Jeugdboekenweek 2016 denkt na over steden, dorpen en landen", zegt Tine Kuypers van organisator Iedereen Leest. "Over samenleven in de stad met mensen vanuit alle windstreken, over landbouw in de stad, gezonde lucht en druk verkeer. Over transitie en multiculturaliteit. In kinderboeken, uiteraard, want zoals elk jaar is de belangrijkste doelgroep 3 tot 12-jarigen."

Presentator An Lemmens en acteur Danny Timmermans zijn dit jaar meter en peter. In het STAM verrasten ze vandaag kinderen uit het zesde leerjaar van de basisschool De Rinkeling uit Brussegem met een voorleessessie.

"Van kleins af aan heb ik mijn neus tussen de boeken gezeten", zegt An Lemmens, die het boek "De spionnenclub" van Rebecca Stead ter hand nam. "Lezen is heerlijk ontspannen, wegdromen én wijsheid opdoen." Acteur Danny Timmermans omschrijft lezen als jezelf verliezen maar ook terugvinden. "Boeken kunnen je raken en je zo inzicht geven. Ze laten je ter plekke de verste reizen maken". Timmermans las voor uit het boek "De vreselijke twee" van Jory John en Mac Barnett. De peter en meter van de Jeugdboekenweek lanceren een fotowedstrijd rond "Je favoriete leesplek".

Tijdens de 45e jeugdboekenweek, van 5 tot 20 maart, worden opnieuw honderden activiteiten in Vlaanderen en Brussel georganiseerd. Samen met Cultuurconnect wordt onder meer in de bibliotheken een groot uitdagingspel georganiseerd. Boek.be lanceert een wedstrijd in boekhandels en er worden ook kortingen gegeven op een selectie jeugdboeken. Het STAM opent tot slot een tijdelijke leesplek in de inkomhal met boeken rond de stad. De meest populaire werken zullen in de museumshop worden aangeboden.