Ben Carson stapt uit de Republikeinse race

Ben Carson stapt uit de race voor de nominatie als presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Dat heeft hij vanavond aangekondigd. Zijn beslissing komt niet onverwacht, want zijn campagne kwam nooit echt uit de startblokken.

Carson (64) was een van de anti-establishmentkandidaten bij de Republikeinen. In de prille fase van de campagne speelde hij in op de politieke moeheid en frustraties over de huidige generatie politici en de gang van zaken.

De gepensioneerde neurochirurg bleef echter een outsider in de kiesstrijd. In de Republikeinse debatten kwam hij amper aan bod. Na zijn magere prestatie op Super Tuesday - hij won in geen enkele staat de voorverkiezing - had Carson via Facebook laten weten dat zijn campagne al opgeschort.

Toch duurde het nog enkele dagen voor hij de handdoek definitief in de ring gooide, naar eigen zeggen omdat hij "geen pad meer zag richting het Witte Huis". "Maar ik weet dat veel mensen me graag zien, ze willen enkel niet voor mij stemmen", grapte hij. Welke politieke ambities Carson koestert, is onduidelijk. Vrijdag zal hij daarover klaarheid scheppen tijdens een bijeenkomst van conservatieven in Washington.

"Menselijke campagne"

Carson schaart zich voorlopig niet openlijk achter een van zijn partijgenoten. Op een bijeenkomst van conservatieve aanhangers in Maryland zei hij wel dat de ideale presidentskandidaat voor hem "ethisch en beschaafd is", een duidelijk beleid uitdraagt en zijn medemens goed behandelt.

Kandidaat Ted Cruz bedankt Carson in een reactie voor zijn "menselijke campagne". Cruz werpt zich sinds Super Tuesday op als de ultieme tegenkandidaat van Trump. Hij wil met zijn partijgenoten een zo sterk mogelijk front proberen vormen tegen Trump.

In totaal wist Carson maar 8 afgevaardigden binnen te halen. Ter vergelijking: koploper bij de Republikeinen Donald Trump heeft 285 afgevaardigden overtuigd. Er blijven aan Republikeinse zijde nog vier kandidaten voor de nominatie over: Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio en John Kasich.