Facebook betaalt meer belasting in Verenigd Koninkrijk

Facebook zal de reclame-inkomsten van grote Britse klanten voortaan aangeven in het Verenigd Koninkrijk en niet langer in Ierland, waar de Europese zetel van het bedrijf is gevestigd. Daardoor zal de sociaalnetwerksite meer belastingen betalen.

Facebook heeft bakken kritiek gekregen toen bleek dat het bedrijf in 2014 in het Verenigd Koninkrijk slechts 4.327 pond (5.600 euro) belasting had betaald. Dat is minder dan het gemiddelde bedrag aan belastingen en sociale bijdragen dat een alleenstaande Britse werknemer moet ophoesten.

De beloofde wijziging gaat in vanaf april. Dan krijgen de grootste Britse klanten facturen van Facebook Verenigd Koninkrijk en niet langer van Facebook Ierland, aldus een woordvoerder. De omzet uit kleinere Britse zakelijke klanten, waarbij het regelen van de advertenties online gaat, blijft Facebook wel in zijn internationale hoofdvestiging in Ierland in de boeken schrijven.

Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn de supermarkten Tesco en Sainsbury's, maar ook de voedingsgigant Unilever en publiciteitsgroep WPP enkele van de grote Britse klanten van Facebook.

De vennootschapsbelasting in Ierland (12,5 procent) is een van de laagste in de EU. In het Verenigd Koninkrijk is dat 20 procent.

Meerdere multinationals kwamen eerder onder vuur te liggen omdat ze te weinig belasting zouden betalen in het Verenigd Koninkrijk. Internetgigant Google heeft in januari daarom toegezegd alsnog 130 miljoen pond (167 miljoen euro) aan achterstallige belasting over te maken. Dat besluit volgde op een jarenlang onderzoek van de Britse fiscus naar belastingontduiking.