Federale politie zet meer in op hypnoseverhoor slachtoffers seksueel geweld

De federale politie gaat meer inzetten op hypnoseverhoor bij zwaar getraumatiseerde slachtoffers van seksueel geweld. Twee politieagenten die al een achtergrond hebben in therapeutische hypnose en verhoortechnieken zullen een gespecialiseerde opleiding kunnen volgen in de VS.

"Het hypnoseverhoor wordt in Amerika vaak gebruikt, maar in Europese contreien is dat heel nieuw en bestaan er ook geen opleidingen voor", zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). Op dit moment voert in ons land één agent dergelijke hypnoses uit. Door de opleiding in de VS zal België "hierin een voortrekkersrol kunnen spelen en dus de eerste gespecialiseerde hypnoseverhoorders kunnen leveren voor zwaar getraumatiseerde slachtoffers."

De techniek biedt heel wat voordelen. Zwaar getraumatiseerde slachtoffers blokkeren dikwijls de feiten en verdere details van de dader en bemoeilijken zo het onderzoek. De gespecialiseerde agenten kunnen zich puur op het politioneel verhoor richten en er moeten geen dure gerechtskosten betaald worden voor het aanstellen van deskundigen. De slachtoffers voelen zich meestal ook beter na het verhoor. Zij voelen dat zij worden geloofd en dat hun traumaverwerking van start kan gaan.

In België wordt hypnose sinds eind jaren 90 gebruikt voor gerechtelijke onderzoeken door psychologen, psychiaters en gevormde artsen maar tot nu toe gebeurde dat heel weinig en eerder in het licht van traumabehandeling. Bij forensische hypnose worden specifieke verhoortechnieken aangeleerd gericht naar het onderzoek: beschrijving van de feiten, beschrijving van dader of van details van de dader, zodat de politie makkelijker de dader zouden kunnen vatten en dus het gerechtelijk onderzoek vooruit kan helpen.