Galapagos, ING en Ontex komen in de Bel-20-index

Het biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen wordt opgenomen in de Bel-20, de sterindex van de beurs Euronext Brussel. Ook de bank ING Groep en luierproducent Ontex valt die eer te beurt.

De keuze voor de nieuwkomers is bekendgemaakt door Euronext, de uitbater van de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon. De komst van Ontex was een beetje verwacht.

Wel opvallend is de intrede van ING Groep, de Nederlandse bank die al jarenlang verankerd is in België door de overname van de vroegere Bank Brussel Lambert (BBL). Om in de Bel-20 opgenomen te worden, moet een buitenlands bedrijf een voldoende Belgische aanwezigheid hebben. 

De drie bovenvermelde bedrijven vervangen de vastgoedgroep Befimmo, de bank Delta Lloyd en autogroep D'Ieteren die uit de index verdwijnen. Delta Lloyd had twee jaar geleden het Belgische filiaal verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang en heeft dus haar Belgische activiteiten afgezwakt.

De samenstelling van de Bel-20-index van de beurs van Brussel wordt per trimester opnieuw bekeken op basis van beurswaarde. De jaarlijkse herziening is er in maart. Een notering in de index is een belangrijke erkenning voor een bedrijf, maar heeft ook andere voordelen. Zo is een bedrijf meer zichtbaar, worden de aandelen meer verhandeld en worden die opgenomen in een aantal fondsen die de index volgen.

Meest gelezen