Havenbaas: "Opgelucht dat deze nachtmerrie is gestopt"

Het akkoord tussen de loodsen en de Vlaamse overheid wordt in de maritieme wereld op gejuich onthaald. "We hebben een groot gevoel van opluchting dat deze nachtmerrie is gestopt", zegt Eddy Bruyninckx, topman van het Havenbedrijf Antwerpen.
Nicolas Maeterlinck

Bruyninckx is de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) erg dankbaar voor zijn bemiddelingspoging in het conflict waarbij de loodsen de hele week de grootste schepen niet hebben begeleid. "Tegelijkertijd hopen we dat dit nooit meer zal gebeuren", stelt de topman, voor wie het nu een prioriteit is alle schepen zo snel mogelijk naar Antwerpen te krijgen.

Ook bij rederij MSC in België, een van de grotere slachtoffers van de staking, klinkt een positief geluid. "De minister heeft me deze ochtend een sms gestuurd dat er een akkoord is bereikt. Dat is excellent", zegt CEO Marc Beerlandt. "De juiste inhoud van het akkoord ken ik nog niet, maar het belangrijkste is dat we nu kunnen voortdoen. We hebben meteen ook het moederbedrijf ingelicht. Hopelijk wordt nu alles business as usual."

Beerlandt zegt vastberadenheid te zien. Hij is tevreden dat Weyts alle partijen aan tafel kreeg en zegt dat ratio heeft gewonnen. Eén schip van MSC is nu al onderweg en werd omstreeks 13 uur in Antwerpen verwacht. De volgende schepen zouden ook snel volgen. De schade voor MSC raamt hij op enkele honderdduizenden euro.

En ook Alfaport - de koepel van havenbedrijven - is opgelucht, al wil het waakzaam blijven. "We zijn blij dat dit achter de rug is. Op basis van wat ik nu weet, juich ik het optimalisatietraject toe, want dat is nodig", klinkt het. "Er is een toenemende complexiteit op de rivier, waar we ons op moeten voorbereiden. Ik hoop vooral dat dit de start is van een constructieve dialoog met sociale vrede, zodat we vertrokken zijn voor een lange periode van stabiliteit van dienstverlening, wat erg belangrijk is".