Is Banksy ontmaskerd door wetenschappers?

Een groep wetenschappers van de Queen Mary University in Londen heeft met de techniek geografisch profileren (geographical profiling) de identiteit van de kunstenaar Banksy proberen te achterhalen. Ze kwamen tot de conclusie dat het om Robin Gunningham zou gaan, een man uit Bristol die in 2008 al aangewezen werd als Banksy in Mail on Sunday.

Een team wetenschappers rond bioloog Steve Le Comber van de Queen Mary University in Londen heeft een onderzoek gepubliceerd waarin de vermoedelijke identiteit van de kunstenaar Banksy wordt onthuld.

De wetenschappers verzamelden alle gegevens over werken van de kunstenaar in Londen en omgeving. Op basis van de plaatsen waar er werk van Banksy is opgedoken, hebben ze met de software voor grafisch profileren een punt bepaald waar de artiest zou wonen.

De conclusie van het rapport is dat Robin Gunningham de man is achter Banksy. Gunningham is een van de tientallen artiesten die in het verleden al gelinkt werden met Banksy. De identiteit van Banksy is tot op heden een van de grote geheimen uit de Britse kunstwereld.

"Google Banksy en Gunningham en je hebt 43.500 hits"

Onderzoeker Steve Le Comber meldt aan de BBC dat ze het onderzoek uitvoerden om te kijken of de software van geografisch profileren wel degelijk werkt.

"We gingen er van uit dat op een tiental verdachte personen zouden stuiten, maar uit het onderzoek bleek snel dat er slechts een persoon bjizonder verdacht is. En iedereen weet dat dat Robin Gunningham is. Google Banksy en Gunningham en je hebt 43.500 hits", aldus Le Comber.

De advocaten van Banksy hebben vorige week de publicatie van een persbericht in verband met de studie laten uitstellen omdat ze het niet eens waren met de conclusies. Het onderzoek zelf is eerder deze week gepubliceerd zoals gepland.

Volgens de advocaten van Banksy zijn de onderzoekers onzorgvuldig te werk gegaan en hebben ze geen rekening gehouden met de tijdstippen waarop werken zijn opgedoken in het straatbeeld. De onderzoekers ontkennen dat.

2014 Getty Images

"Geografisch profileren is geen wondermiddel"

De Belgische expert Jan Winter tempert het enthousiasme over de onthulling. Winter werkt als recherche-psycholoog voor de Nederlandse politie.

"Geografisch profileren is geen wondermiddel waarmee een zaak wordt opgelost. Het kan wel een middel zijn waarmee je gerichter kan zoeken naar ankerpunten, die in de richting van een verdachte wijzen. Als je weet waar of op wie je moet focussen, kan je gerichte onderzoeksdaden verrichten", zegt Winter in "De wereld vandaag" op Radio 1.