Israël vernielde door België gefinancierde Palestijnse scholen

Israël heeft scholen en andere infrastructuur op de Westelijke Jordaanoever vernield die gefinancierd was door België en de Europese Unie. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) drukken hun "sterke bekommernis" uit over de vernielingen. De Croo zal de Israëlische ambassadeur erover aanspreken.
(Archieffoto)

In Khirbet Tana, ten zuidoosten van de stad Nabloes, zijn eergisteren scholen en andere infrastructuur vernield die gefinancierd werden via een consortium dat humanitaire hulp regelt ter bescherming van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. De humanitaire initiatieven werden in overeenstemming met het internationale humanitair recht uitgevoerd, benadrukken Reynders en De Croo.

Ons land ziet een "onrustwekkende toename van het aantal vernielingen en inbeslagnames van Palestijnse infrastructuur in Zone C op de Westelijke Jordaanoever sinds begin dit jaar". Reynders en De Croo roepen Israël op het internationaal humanitair recht na te leven en vragen dat lokale en internationale humanitaire organisaties "onvoorwaardelijk toegang kunnen hebben tot de kwetsbare bevolking".

Zone C beslaat 60 procent van de Westelijke Jordaanoever. Het gebied wordt volledig door de Israëlische bezetter gecontroleerd.

Ons land is ook bezorgd over de verslechtering van de leefomstandigheden van de Palestijnse bevolking in Khirbet Tana en roept Israël op een eind te maken aan de vernielingen en bijkomende vernielingen en inbeslagnames te voorkomen. België en de EU blijven zich ook verzetten tegen de Israëlische kolonies in de bezette gebieden en de verdrijvingen en beperkingen voor de Palestijnse bevolking die daarmee gepaard gaan.

Niets nieuws onder de zon

Het is zeker niet de eerste keer dat Israël Palestijnse infrastructuur vernietigt die met Europees geld is gefinancierd. In 2014 vernielden Israëlische bulldozers een elektriciteitsnetwerk in zone C dat 250 Palestijnen van de broodnodige stroom voorzag, nodig om kaas en yoghurt te bewaren. Die twee producten waren de enige bron van inkomsten voor die mensen.

Eerder vernielde Israël ook in Gaza al Palestijnse infrastructuur die met buitenlands geld was gefinancierd. Zo heeft Israël ook de internationale luchthaven van Gaza gesloten en onbruikbaar gemaakt. Die luchthaven is in de jaren 90 door de Palestijnse Autoriteit gebouwd, met de hulp van verschillende andere landen.