Kernkabinet geeft sociale partners meer tijd

Het kernkabinet geeft de Groep van Toen nog twee weken extra tijd om naar een oplossing te streven over de modernisering van het herenakkoord uit 2002 over wat kan en niet kan tijdens stakingen. Tegelijkertijd start de regering overleg met de meerderheidsfracties in de Kamer over wat eventueel het politieke vervolg in het dossier zou kunnen zijn.
Een vergadering van de Groep van Tien. (Foto archief)

Twee weken geleden sprongen de onderhandelingen tussen de sociale partners over de actualisering van het akkoord uit 2002 af. Gisteren raakte bekend dat vakbonden en werkgevers wat meer tijd hadden gekocht om een nieuwe overeenkomst te bereiken.

Het kernkabinet - zeg maar de regeringstop - heeft vanmorgen  vastgesteld dat de Groep van Tien geen akkoord heeft bereikt binnen de vooropgestelde termijn, maar dat de sociale partners de voorbije week opnieuw rond de tafel hebben gezeten. Daarom krijgen ze twee weken extra de tijd om naar een oplossing te streven.

Intussen wordt de druk wel enigszins opgevoerd. De regering zal volgende week immers overleg starten met de voorzitters van de meerderheidsfracties in de Kamer (N-VA, CD&V, MR en Open VLD). Doel is na te gaan wat eventueel het politieke vervolgstuk zou kunnen zijn in het dossier. Vorige week nog had premier Charles Michel laten noteren dat de bal in het kamp van de regering of het parlement zou terecht komen, mochten de sociale partners er onderling niet uitraken.