Oud-president Lula van Brazilië opgepakt in Petrobras-schandaal

De Braziliaanse politie heeft oud-president Lula da Silva opgepakt. De politie viel vanochtend zijn huis binnen om onderzoek te doen naar zijn betrokkenheid in het omkoopschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Lula werd door de politie meegenomen voor verhoor, maar is nu weer vrijgelaten.

De politie zou bewijs hebben dat hij persoonlijk voordeel zou gehad hebben bij het grootste omkoopschandaal in de Braziliaanse geschiedenis. In juli van vorig jaar werd al bekend dat de betrokkenheid van de oud-president werd onderzocht door het gerecht. Hij heeft altijd ontkend dat hij iets te maken had met de zaak. Vermoed wordt er ook smeergeld naar zijn PT-partij is gevloeid.

Lula werd uiteindelijk gedurende drie uur ondervraagd. Hij zegt het Braziliaanse gerecht niet te vrezen. "Als ze mij wilden ondervragen, dan hadden ze me dat maar moeten vragen", zei hij tegen zijn aanhangers . "Ik moet niets aan niemand en ik vrees het gerecht niet."

Lula da Silva was twee ambtstermijnen lang de president van Brazilië geweest, toen hij in 2011 opgevolgd werd door Dilma Rousseff, zijn protegee. Onder Lula's bewind was Brazilië een van de snelst groeiende economieën ter wereld, maar de laatste jaren is het Zuid-Amerikaanse land in een crisis verzeild geraakt, onder meer doordat grote corruptieschandalen aan het licht zijn gekomen.

Miljoenen smeergeld

In het corruptieschandaal rond Petrobras zijn meerdere Braziliaanse bedrijven betrokken. Zij zouden tussen 2004 en 2014 miljoenen hebben betaald aan Petrobras-medewerkers om lucratieve contracten te krijgen van het staatsbedrijf.

Sinds het schandaal werd ontdekt, lopen er onderzoeken naar tientallen politici, oud-Petrobras-medewerkers en directeurs van privébedrijven. Die onderzoeken lijken nu resultaten op te leveren, want vanochtend werden er bij een grootschalige actie 33 huiszoekingen gedaan en 11 arrestatiebevelen uitgevoerd.