Taxshift blijft de grote schuldige voor de vakbonden

De vakbonden reageren allerminst verrast dat de federale regering bij de nakende begrotingscontrole op zoek moet naar 2 miljard euro om de begroting op koers te houden. De schuld van de taxshift, zo luidt de reactie.
Archieffoto

De socialistische ABVV kijkt vooral naar het tekort in de begroting van de sociale zekerheid. "De ontsporing van de begroting is geen verrassing en moet volledig toegeschreven worden aan de maatregelen die de regering genomen heeft." Met de taxshift dalen de inkomsten, bijvoorbeeld door de afschaffing van de sociale bijdragen voor een eerste werknemer in de onderneming. Voor ABVV mag de regering niet aan de sociale uitgaven morrelen.

Voor de liberale ACLVB moet de regering de hand in eigen boezem steken, omdat ze "destijds niet verder doorging op een rechtvaardige en redelijke taxshift". "Maanden geleden was het reeds glashelder dat maatregelen zoals de kaaimantaks geen zoden aan de dijk zouden brengen en dat werknemers en sociaal verzekerden het gelag zouden betalen."

ACV tot slot, hekelde vorige week nog de taxshift. De bond trok toen vooral de financiering ervan in twijfel. "De grootste ongedekte cheque ooit" en de werknemers dreigen het gelag te betalen, zei voorzitter Marc Leemans daarover.