Trump aangevallen door "little Marco" en "lying Ted"

Donald Trump is afgelopen nacht stevig aangepakt tijdens tijdens een tv-debat tussen de vier overgebleven Republikeinse kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap. Vanzelfsprekend liet Trump de aanvallen van vooral Rubio en Cruz niet over zijn kant gaan, en noemde hen kleinerend "little Marco en "lying Ted".

In een poging om Donald Trump te stuiten in zijn succesvolle voorverkiezingscampagne had het establishment van de Republikeinse partij gisteren onder leiding van oud-presidentskandidaat Mitt Romney openlijk de aanval geopend op de miljardair. Die aanval werd afgelopen nacht voortgezet tijdens een tv-debat op de conservatieve zender Fox News. Tijdens dit debat reageerde Trump op de kritiek door Romney af te doen als een gefaalde presidentskandidaat.

Van de eerste tot de laatste vraag draaide dit elfde debat weer om Trump, die tot nu toe 10 van de 15 staten binnenhaalde in de race naar het Witte Huis. Marco Rubio en Ted Cruz openden de aanval, daarin gesteund door de moderatoren van het debat. Kandidaat John Kasich hield zich eerder afzijdig.

Hillary gesteund

Ted Cruz begon over de vier donaties die Trump in 2008 aan Hillary Clinton heeft gegeven. Hoe kan Trump nu geloofwaardig zijn als kandidaat voor de Republikeinen als hij eerder nog de belangrijkste concurrente bij de Democraten heeft gesteund? Dat is vloeken in de Republikeinse kerk.

De kritiek gleed meestal van teflon-Trump als water van een eend. “Ik steunde Clinton, net als vele andere mensen, omdat ik nu eenmaal zaken doe”, reageerde Trump om nogmaals in de verf te zetten dat hij een man van de praktijk is, in tegenstelling tot zijn uitdagers. En hij voegde eraan toe dat hij vroeger ook de Republikeinse presidenten Ronald Reagan en George Bush heeft gesteund.

Little Marco & lying Ted

Tijdens het verdere verloop van het debat sloegen Cruz en Rubio de handen in elkaar om op te boksen tegen het verbale geweld van Trump. Zo vielen ze hem aan op het feit dat hij niet erg consequent is door tegen de instroom van vluchtelingen te zijn, maar tegelijk zelf illegale migranten heeft tewerkgesteld en in het buitenland kleren laat maken. Trump reageerde laconiek: "Maak je er maar geen zorgen over, little Marco." Later in het debat bedacht Trump Cruz ook nog met de bijnaam "lying Ted", toen die vragen had bij Trumps dubieuze stelling inzake migratie.

Zo zou de presidentskandidaat aan de New York Times hebben gezegd dat hij zich flexibel zal opstellen met betrekking tot de migranten, nadat hij eerder nog verkondigde hen resoluut te willen uitwijzen. "Ik beschik over een zeer solide kern, maar ik heb nog nooit iemand zien slagen zonder enige flexibiliteit aan de dag te leggen", verdedigde Trump zich.

Kleine handen

Terwijl Cruz en Rubio de handen in elkaar sloegen, ging het debat op een onbewaakt moment letterlijk over handen. Cruz had vorige week opgemerkt dat Trump kleine handen had. De zakenman nam de gelegenheid te baat om even dubbelzinnig te reageren op die gekke kritiek. “Kijk naar deze handen, zijn ze klein? (...) Als die klein zijn, moet iets anders ook klein zijn, maar ik kan u garanderen dat dat geen probleem is.”

En zo ging het debat maar door: Cruz en Rubio die Trump aanvielen, maar er amper toe kwamen om hun eigen programma’s uit de doeken te doen. En op het eind zeiden, Kasich incluis, allemaal dat ze Trump wel zouden steunen als hij uiteindelijk de Republikeinse nominatie in de wacht sleept. Maar omgekeerd was Trump ook niet te beroerd om te zeggen dat hij zijn uitdagers zou steunen als een van hen zou winnen.