Turkse oppositiekrant komt onder gerechtelijk toezicht

In Turkije is de belangrijke oppositiekrant Zaman onder controle van het gerecht gebracht. Dat heeft een rechtbank in Istanbul beslist. Zaman is een van de meest kritische stemmen tegen president Tayyip Erdogan, maar die zet de kritische media steeds meer onder druk.

De krant Zaman houdt niet op te verschijnen, maar zal voortaan onder controle staan van enkele curatoren die door de rechtbank in Istanbul zijn aangeduid. Dat lijkt opnieuw een aanslag op de toch al belaagde persvrijheid in Turkije.

Zaman heeft een oplage van 850.000 exemplaren en is een van de grootste kranten in Turkije. De krant verschijnt ook buiten het land en richt zich onder meer op Turkse minderheden in Europa. Ze verschijnt ook in het Arabisch, het Koerdisch, het Engels, het Frans en sinds kort ook in het Nederlands.

Zaman staat erg kritisch tegenover het bewind van president Tayyip Erdogan en diens moslimpartij AKP. De krant maakt deel uit van het grote netwerk rond de geestelijke leider imam Fethullah Gülen (foto in tekst). Zaman had onder meer een groot corruptieschandaal binnen de regering van Erdogan bekendgemaakt en Gülen wordt daarvoor nu gerechtelijk vervolgd wegens "terrorisme". 

Het gaat niet om een alleenstaand feit. De regering van Erdogan probeert steeds meer de kritische pers aan banden te leggen en vaak wordt het gerecht daarvoor ingeschakeld. Dat lukt echter niet altijd, want vorige week liet het Grondwettelijk Hof in Turkije twee bekende journalisten van de centrumlinkse oppositiekrant Cumhuriyet vrij. Die hebben drie maanden in de cel gezeten.

Is Gülen bedreiging voor Erdogan?

Net als president Erdogan stond de vroegere imam Fethullah Gülen kritisch tegenover de seculiere republiek van Kemal Atatürk. Vanuit de Verenigde Staten, waar hij in ballingschap leeft, leidt hij een grote organisatie van miljoenen aanhangers in Turkije en in Turkssprekende gebieden in Centraal-Azië. Daartoe behoren media zoals Zaman en duizenden scholen.

Gülen beweert te staan voor religieuze tolerantie en dialoog met "godsdiensten van het boek" zoals het christendom en het jodendom. Hij heeft zich ook uitgesproken tegen moslimterreur en voor vrouwenrechten.

De voorbije jaren was de beweging van Gülen steeds kritischer geworden tegenover het regime van Erdogan en diens politiek tegenover Syrië. Erdogan ligt vanouds onder vuur vanuit seculiere en linkse kringen, maar recent ook van de Koerden. Erdogan vreest echter Gülen, want die kan zijn islamitische basis aanvreten en heeft aanhangers in het leger, de media en het gerecht.